Czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu? Musisz wiedzieć ważną kwestię - dotyczy mięsa

Przepis na rosół zna chyba każdy. To danie jest o tyle wyjątkowe, że w każdym domu smakuje inaczej. Można także dowolnie modyfikować listę składników, ale zawsze rosół gotowany jest na mięsie. I właśnie podczas gotowania mięsnego wywaru, po jakimś czasie na wierzchu zbierają się szumowiny. Wtedy chwytamy za sitko lub łyżkę i wiosłujemy, by je zdjąć. Tylko czy to jest konieczne? Wyjaśniamy.

Rosół to niekwestionowany król polskich niedziel, świąt i rodzinnych uroczystości. Rosół gotujemy także w chorobie, po ostro zakrapianej imprezie i kiedy chcemy przypodobać się teściowej. Przepis na rosół jest banalny - wystarczy mięso, warzywa i odpowiednia kompozycja przypraw. To właśnie odpowiednie połączenie składników sprawia, że rosół przestaje być wodą z mięsem, a staje się przepyszną potrawą. Jednak podczas gotowania wywaru mięsnego, na powierzchni zbiera się piana, którą nazywamy szumem lub szumowinami. Czy trzeba usuwać szumowiny z rosołu? Odpowiedź jest jasna.

Zobacz wideo

Szumowiny w rosole: zdejmować, czy nie zdejmować

Zbieranie szumowin to kuchenna czynność z kategorii "strata czasu". Tak, zbieranie szumowin wcale nie jest konieczne i tylko zabiera nam czas, może nie jakoś wiele, ale tę minutę można spożytkować np.na siekanie pietruszki. Każdy zbiera szumowiny, a powody są najczęściej dwa - estetyka i klarowność rosołu. Oczywiście zbieranie szumowin nie jest rzeczą, którą musimy robić, przeciwnie - szumowiny sprawią, że rosół będzie bardziej pożywny. Jak to możliwe?

Czym tak naprawdę są szumowiny?

Piana, która zbiera się podczas gotowania rosołu, ale także innych zup i bulionów gotowanych na mięsie, to nic innego niż ścięte białko. Dzieje się pod wpływem temperatury. Kiedy zalewamy mięso zimną wodą i powoli nabiera ono temperatury, białko ulatnia się i ścina, a z powodu swojej lekkości, zbiera się na powierzchni. W trakcie gotowania jednak szumowiny spokojnie opadną i na dno i jeśli nie będziesz agresywnie mieszać potrawy, nałożony do talerzy rosół na pewno będzie klarowny, a ty zapewnisz sobie i bliskim zwiększoną (niewiele, ale zawsze) dawkę białka. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.