Jabłka to świetny dodatek nie tylko do szarlotki, ale i do smacznych racuchów. Słodkiej przekąsce nie oprze się ani dziecko, ani dorosły. To uniwersalny smakołyk, który doskonale sprawdzi się w formie śniadania na słodko lub przekąski do pracy. Przygotowanie racuchów nie należy do zadań trudnych czy skomplikowanych. To prosty proces, któremu podoła nawet największy amator pichcenia.
Racuchy z jabłkami zachwycają lekkim, puszystym ciastem oraz słodkim, owocowym wnętrzem. Są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Co więcej, placuszki pięknie pachną cynamonem. Choć połączenie jabłka i korzennej przyprawy zwykle kojarzy się z jesiennymi deserami, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby ulec im również w sezonie zimowym. Poniższego przepisu trzeba spróbować chociaż raz!
Składniki:
Zacznij od umycia i obrania owoców. Wytnij z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój je na małe kawałki. Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj odrobinę soli oraz drożdży i wymieszaj. Na środku zrób wgłębienie, po czym wlej do niego pół szklanki letniego, przestudzonego mleka i wsyp cukier oraz cynamon. Powstałą mieszankę przykryj ściereczką lub ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po kwadransie dodaj resztę mleka oraz wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć nie za rzadką i nie za gęstą konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka. Wrzuć pokrojone jabłka i ponownie odstaw do wyrośnięcia lub od razu zacznij smażyć racuchy. Masę nakładaj na rozgrzaną patelnię z tłuszczem za pomocą łyżki. Smaż obustronnie, aż placki się przyrumienią i przybiorą złocisty kolor. Gotowe racuszki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, cukrem pudrem lub jogurtem. Smacznego!