Racuchy z jabłkami, o które rodzina doprasza się przynajmniej raz w tygodniu. Wychodzą miękkie i lekkie

Racuchy z jabłkami to smakołyk, którym można się zajadać nie tylko jesienią. Miękkie i pyszne placuszki świetnie się sprawdzą na drugie śniadanie lub słodki podwieczorek. Ich przygotowanie zajmuje mało czasu, dlatego bez problemu możesz je przygotować na szybko przed wyjściem do szkoły lub na uczelnię.

Jabłka to świetny dodatek nie tylko do szarlotki, ale i do smacznych racuchów. Słodkiej przekąsce nie oprze się ani dziecko, ani dorosły. To uniwersalny smakołyk, który doskonale sprawdzi się w formie śniadania na słodko lub przekąski do pracy. Przygotowanie racuchów nie należy do zadań trudnych czy skomplikowanych. To prosty proces, któremu podoła nawet największy amator pichcenia.

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

O tych racuchach nie da się zapomnieć. Wychodzą idealnie miękkie i puszyste

Racuchy z jabłkami zachwycają lekkim, puszystym ciastem oraz słodkim, owocowym wnętrzem. Są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Co więcej, placuszki pięknie pachną cynamonem. Choć połączenie jabłka i korzennej przyprawy zwykle kojarzy się z jesiennymi deserami, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby ulec im również w sezonie zimowym. Poniższego przepisu trzeba spróbować chociaż raz!

Składniki:

  • 4 małe jabłka,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.

Racuchy z jabłkami i cynamonem. Sposób przygotowania

Zacznij od umycia i obrania owoców. Wytnij z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój je na małe kawałki. Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj odrobinę soli oraz drożdży i wymieszaj. Na środku zrób wgłębienie, po czym wlej do niego pół szklanki letniego, przestudzonego mleka i wsyp cukier oraz cynamon. Powstałą mieszankę przykryj ściereczką lub ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po kwadransie dodaj resztę mleka oraz wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć nie za rzadką i nie za gęstą konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka. Wrzuć pokrojone jabłka i ponownie odstaw do wyrośnięcia lub od razu zacznij smażyć racuchy. Masę nakładaj na rozgrzaną patelnię z tłuszczem za pomocą łyżki. Smaż obustronnie, aż placki się przyrumienią i przybiorą złocisty kolor. Gotowe racuszki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, cukrem pudrem lub jogurtem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.