Ten przysmak albo się kocha, albo nienawidzi. Zajada się nim wiele osób i zrobić go z 2 składników

Nie da się ukryć, że istnieją takie smakołyki, za którymi można nie przepadać, lub wręcz można się nimi zachwycać. Ta słodkość należy właśnie do tej grupy jedzenia. Niektórzy mogą się nią zajadać godzinami, innym na samą myśl przewraca się w żołądku. Jeśli za nią przepadasz, możesz zrobić ją z dwóch składników.

Na świecie istnieją przysmaki, które można podzielić na dwie kategorie. Albo się je uwielbia, albo szczerze nienawidzi. Okazuje się, że to, co dla kogoś jest czymś przepysznym, dla nas może być trudne do zjedzenia. Do przekąsek, za którymi niektórzy szaleją, a inni odwracają wzrok, zalicza się parówki w occie, marynowane jajka, lukrecje lub tatar. Jednak nawet słodkości mogą się do tego zaliczać. Ten przysmak spotyka się z różnymi opiniami, lecz nie można mu odjąć tego, że przygotowanie nie jest wcale takie trudne.

Zobacz wideo Chałwa taka jak z wakacji do ciepłych krajów

Smakołykiem, o którym mówimy jest chałwa. To właśnie ona swoje lata świetności miała w czasach PRL. Wtedy prawie każdy się nią zajadał i można było ją znaleźć w każdym domu. Dziś tylko nieliczni decydują się na jej zakup, a najwierniejsi tej słodkiej przekąsce zapewne chcieliby zrobić ją samodzielnie w domu. Patrząc na jej recepturę można powiedzieć, że wykonanie wcale nie jest takie trudne. Potrzebne są 2 składniki i trochę czasu. Podstawową masę chałwową można wzbogacić o wiele innych produktów. Możesz między innymi dodać kakao, orzechy, czy kawałki czekolady.

Przepis na domową chałwę

Składniki

  • 2 szklanki ziaren sezamu,
  • pół szklanki miodu.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności upraż sezam na suchej patelni. Powinien się on lekko zarumienić, dlatego co jakiś czas go zamieszaj, by do niej nie przywarł. Tak przygotowany powinien mieć smaczny posmak orzecha. Jednak gdy będzie zbyt mocno przypieczony może wytwarzać gorzki posmak.
  2. Uprażone ziarna pozostaw do ostudzenia, następnie zmiel je za pomocą młynka na drobny pył. Do zmiksowanego sezamu dodaj miód i dokładnie całość wymieszaj. Składniki powinny się z sobą połączyć.
  3. Tak powstałą masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Odstaw ją najlepiej do lodówki, aby mogła stężeć. Po tym czasie chałwa jest gotowa do podania.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.