Klasyczne placki ziemniaczane są nam bardzo dobrze znane. Ich smak towarzyszy nam od bardzo dawna, a niektórzy wykonają ją nawet z zamkniętymi oczami. Wiele osób postanawia czasem zmienić klasyczny przepis i dodać do niego smaczny dodatek. My też to zrobiliśmy i nie żałujemy. Od teraz robimy je tylko w ten sposób.
aisva /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Placki ziemniaczane to nieskomplikowana potrawa, którą każdy zna. Można je zrobić samodzielnie w domu, lecz wybierając się do restauracji lub baru mlecznego, również można ich tam zasmakować. Od zawsze robię je z jednego przepisu, który przekazał mi mama. Za każdym razem wychodzą obłędnie smaczne, chrupiące i pyszne. Jednak dowiedziałam się, jak podkręcić ich smak za pomocą jednego składnika. Nigdy bym nie pomyślała, że takie połączenie może być smaczne, lecz miło się zaskoczyłam.
REKLAMA
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Do klasycznej receptury warto więc dodać nieco żółtego sera. To właśnie on sprawia, że placuszki po wysmażeniu są bardziej chrupiące. Tak przygotowane placki można podawać z sosem koperkowym, pieczarkowym lub kwaśną śmietaną. Jeśli jesteś fanem zaserwowania ich z cukrem, ta wersja w tym wydaniu także jest smaczna.
Przepis na placki ziemniaczane z serem
Składniki
400 g ziemniaków,
cebula,
2 jajka,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżka mąki pszennej,
200 g żółtego sera,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania placków
Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Masę ziemniaczaną dopraw solą i pieprzem i odstaw na około 10 minut.
Po tym czasie odsącz masę z nadmiaru wody, dodaj startą na tarce cebulę, a także starty żółty ser.
Do całości wbij 2 jajka, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj do połączenia składników.
Na rozgrzaną patelnię umieść tłuszcz i porcjując łyżką, twórz na niej cienkie placki. Smaż do rumianego koloru z dwóch stron.
Tak przygotowane placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!