Pączki mięsne z wątróbką - wróć do tradycyjnego przepisu
Pączki mięsne z wątróbką to mało znany przepis. Takie danie zaskakuje smakiem każdego, jest po prostu wyjątkowe. Bardzo dobrze sprawdzi się jako sobotni obiad dla bliskich lub gości. Jak je zrobić? Sprawdzony tradycyjny przepis znajdziesz poniżej.
Pączki z nadzieniem mięsnym - przepis:
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 350 g wątróbki
- sól, pieprz
- 2 jaja + 3 żółtka
- olej do smażenia
- 1-2 cebule
- 1 łyżka octu
- natka pietruszki
- 1/2 l mleka
- odrobina cukru
- 50 g drożdży
Wykonanie:
- Podgrzej mleko i odlej połowę.
- Odlane mleko połącz z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
- Dodaj resztę mleka, mąki i jajka.
- Wyrób dokładnie ciasto.
- Ciasto pozostaw do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotuj farsz.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oleju.
- Wątróbkę pokrój i podduś razem z cebulą na tłuszczu.
- Dopraw wątróbkę przyprawami po usmażeniu.
- Następnie po przestudzeniu przepuść wątróbkę przez maszynkę.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki do wątróbki i wymieszaj.
- Weź ponownie ciasto, uformuj z niego kulki, rozwałkuj je, napełnij farszem i zaklej.
- Odstaw ponownie do wyrośnięcia.
- Przygotuj olej. Rozgrzej go dobrze i przystąp do smażenia pączków. Pamiętaj, aby smażyć je partiami.
- Później umieść pączki na ręczniku papierowym.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek
Pączki z mięsem i czosnkiem - przepis na pyszne danie obiadowe
Pączki z mięsem i czosnkiem to nieoczywisty przysmak. Wyrazisty smak i charakterystyczna konsystencja dostarczą nam nowych doświadczeń smakowych. Teraz możesz przygotować takie przepyszne pączki samodzielnie w domu. Jak to zrobić? Prosty przepis znajdziesz poniżej.
Przepis na wytrawne pączki:
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 25 g świeżych drożdży
- szklanka mleka
- sól, pieprz
- 2 łyżki cukru
- 2 jaja
- 100 g rozpuszczonego masła
- 500 g mięsa mielonego - dowolnego
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- smalec do smażenia
Wykonanie:
- W naczyniu wykonaj zaczyn. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier i 2 łyżki mąki.
- Pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę z solą.
- Dołóż następnie jajka. Rozpuszczone masło i wyrobione drożdże.
- Zagnieć dobrze ciasto.
- Po wyrobieniu odstaw ciasto do wyrośnięcia.
- Wykonaj farsz. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oleju. Dołóż mięso mielone i smaż przez chwilę.
- Dołóż przyprawy, musztardę oraz ketchup.
- Wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.
- Kiedy ciasto wyrośnie, wyrób je ponownie i rozwałkuj.
- Wytnij koła, napełnij farszem i zaklej.
- Przejdź do smażenia na głębokim tłuszczu.
Zobacz też: Na czym smażyć faworki, aby nie wyszły twarde? Do tłuszczu dodaj warzywo, a chrust wyjdzie miękki i chrupiący