• Link został skopiowany

Serowe oponki karnawałowe z przepisu cioci Jadzi. Styczeń bez tego przysmaku będzie miesiącem zmarnowanym

Karnawał to dla wielu łasuchów czas słodkiej rozpusty. Tradycyjne przekąski nie kończą się bowiem na domowych pączkach i chrupiących faworkach. Wiele gospodyń przygotowuje w tym okresie również inne słodkości. Prym wiodą bezapelacyjnie oponki serowe. Jak je przygotować, by wyszły idealne? Ciocia Jadzia zdradziła mi sekret.
Oponki serowe
Ariene Studio /Shutterstock

W czym tkwi sekret doskonałych oponek serowych? Przede wszystkim nie mogą być one zbyt tłuste. Taki deser mógłby przyczynić się do mdłości i bólu brzucha, a to ostatnie, czego chcemy doświadczyć po pysznej przekąsce. Ciocia Jadzia ma jednak na to prosty sposób. Do ciasta wystarczy wlać odrobinę... spirytusu. Alkohol sprawi, że ciasto podczas smażenia nie wchłonie nadmiaru tłuszczu, a oponki będą lekkie i puszyste. 

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki spirytusu
  • pół szklanki cukru drobnoziarnistego,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Domowe oponki serowe. Ten deser zniknie z talerzy, nim zdąży ostygnąć

  1. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sodę oczyszczoną i cukier drobnoziarnisty.
  2. W osobnej misce rozdrabniamy twaróg widelcem. Dodajemy jajka i miękkie masło lub margarynę. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Do masy twarogowej dodajemy suche składniki. Dolewamy spirytus i zagniatamy całość na gładkie, jednolite ciasto.
  4. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm i wykrawamy krążki. Jako formy do wykrawania warto użyć szklanki lub kubka.
  5. Z każdego krążka wycinamy środek z pomocą kieliszka, tworząc tym samym kształt oponki.
  6. W garnku rozgrzewamy smalec lub olej.
  7. Oponki serowe smażymy partiami w rozgrzanym oleju. Powinny być rumiane z obu stron. 

Gotowe oponki ostrożnie wyjmujemy z garnka i przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Dzięki temu dodatkowo odsączymy je z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone oponki wystarczy tylko oprószyć cukrem pudrem i można śmiało podać je gościom oraz domownikom. Taki deser sprawdzi się idealnie, jako dodatek do kawy lub herbaty. Smacznego!

Więcej o: