• Link został skopiowany

Tania i prosta zupa, a smakuje po prostu wybornie. Tak cię rozgrzeje, że zakręcisz grzejniki

Zima rządzi się swoimi prawami. W wielu regionach Polski jest naprawdę zimno. Warto więc postawić na rozgrzewającą zupę, która będzie świetnym obiadem nawet na dwa dni. Na dodatek jest tania i bardzo prosta w przygotowaniu. Ten przepis warto znać.
Kartoflanka (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. ?ukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Zupa z ziemniaków, czyli kartoflanka, to totalny hit internetu. Nic dziwnego, ponieważ do jej przygotowania nie trzeba mieć żadnych umiejętności. Co więcej, skompletowanie listy składników nie wyczyści nam portfela, a raczej nieco uprzątnie w lodówce. Jak zrobić pyszną kartoflankę? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Przepis na idealną kartoflankę. Tej zupie nie sposób się oprzeć 

Kartoflanka to świetnie rozgrzewająca zupa, więc doskonale sprawdzi się na bardzo zimne dni. Jest też tania, więc to dobra propozycja na inflacyjny obiad. Czego więc chcieć więcej? Trzeba zakasać rękawy i brać się do roboty. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • kilogram ziemniaków
  • 2 marchewki, 
  • pietruszka, 
  • kawałek selera, 
  • 2 litry bulionu, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżeczki mąki, 
  • 150 g śmietany 18 proc., 
  • 200 g boczku (opcjonalnie), 
  • 200 g kiełbasy (opcjonalnie), 
  • przyprawy: majeranek, suszony czosnek niedźwiedzi, pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie, słodka papryka, czosnek suszony. 

Jak zrobić kartoflankę? Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. 
  2. Masło rozgrzewamy garnku, dodajemy warzywa, smażymy przez około 10 minut, a następnie dodajemy gorący bulion. 
  3. Jeśli zależy nam na mięsnej wkładce, na patelni podsmażamy kiełbasę i boczek, a następnie dodajemy je do zupy. 
  4. Dorzucamy listki, ziele angielskie, łyżeczkę majeranku, dodajemy przyprawy. 
  5. Zupę gotujemy przez około pół godziny, aż warzywa będą miękkie.  
  6. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy i mieszając, wlewamy do garnka. Następnie gotujemy jeszcze chwilę. Dzięki temu będzie bardziej aksamitna.  
  7. Podajemy na przykład z podsmażonym tofu lub porem i kromką świeżego chleba. Smacznego! 
Więcej o: