• Link został skopiowany

Sos do spaghetti, którego nie powstydziłby się włoski kucharz. Jest trochę spolszczony, ale pyszny

Spaghetti to włoskie danie, jednak Polacy wyjątkowo je kochają. Nic dziwnego, ponieważ można przyrządzić je na wiele różnych sposobów - wedle własnego gustu - a i tak będzie smakować obłędnie. Podpowiadamy, jak zrobić sos do spaghetti, któremu domownicy nie będą potrafili się oprzeć.
Spaghetti (zdjęcie ilustracyjne)
Dominik Gajda

Używając polskich składników, możemy przygotować sos do spaghetti, którego nie powstydziłby się włoski kucharz. Taki obiad przygotujemy też stosunkowo tanio, a już na pewno bardzo szybko. Oto przepis, który warto zapamiętać na później. 

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Sos do spaghetti - przepis spolszczony. Ale równie pyszny 

Spaghetti to szybki w przygotowaniu obiad, który Polacy kochają. Zajadają się nim zarówno dzieci, jak i dorośli. Nic dziwnego, ponieważ temu obłędnie pysznemu pomidorowemu smakowi wręcz nie sposób się oprzeć. Dziś prezentujemy nieco spolszczony przepis na sos do spaghetti, ale równie pyszny jak ten, który serwowany jest we włoskich restauracjach. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Lista składników na sos do spaghetti może być dla niektórych długa, jednak większość tych składników i tak już znajduje się w naszej kuchni. Poza tym można dowolnie go modyfikować, jeśli nie mamy konkretnych przypraw czy warzyw. Nie warto jednak rezygnować z parmezanu, bo potrafi odmienić smak tego dania. 

Składniki: 

  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty, 
  • 500 g mięsa mielonego, 
  • 1 papryka, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 cebula, 
  • 0,5 l bulionu, 
  • przyprawy: oregano, bazylia suszona, tymianek, papryka słodka, suszone pomidory, sól oraz pieprz, 
  • parmezan do posypania.  

Spaghetti - przepis po polsku. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, czosnek oraz paprykę drobno posiekaj. 
  2. Marchewkę zetrzyj na tarce. 
  3. Warzywa podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek, a następnie dodaj do nich mięso. 
  4. Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. 
  5. Zawartość patelni podlej bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy lub passatę. 
  6. Gotuj sos na małym ogniu przez około 10 minut. 
Więcej o: