Puszyste rogaliki z kremowym nadzieniem. Zastosuj metodę 1:1:1, a ciasto wyjdzie lepsze niż z cukierni

Zapomnij o nudnych wypiekach i postaw na wyborne rogaliki hojnie nadziane kremową masą lub powidłami. Sekretem tej obłędnej słodyczy jest ciasto - zrób je zgodnie z metodą 1:1:1, a wyjdzie po mistrzowsku. Wystarczy pięć składników i gotowe.

Idealne do kawki, herbaty i zimowego kakao - tak można określić domowe rogaliki, które dosłownie uzależniają! Kluczem wyjątkowego smaku i wybornego ciasta są proste składniki i co najważniejsze złote proporcje. Sprawdź nasz przepis, a porzucisz klasyczne wypieki. 

Zobacz wideo Rogaliki serowe z lukrem cytrynowym

Rogaliki, które smakują lepiej niż te z przepisu babci. Ta metoda zdziała cuda

Zapomnij o drożdżowej klasyce i postaw na nieziemsko pyszne rogaliki twarogowe! Zamiana głównego składnika to jednak nie wszystko. Równie istotne są tu proporcje - ułatwi to metoda 1:1:1, dzięki której domowy wypiek wyjdzie lepiej niż ten z przepiśnika babci. Sekretem idealnych rogalików jest także nadzienie - tu można szaleć bez ograniczeń. Szczególnie polecamy jednak domowe powidła lub marmolady. 

Rogaliki z naszego przepisu to zaledwie pięć składników. Taki rarytas kosztuje grosze, a smakuje jak z najlepszej cukierni. Z przygotowaniem poradzi sobie nawet kompletny amator w dziedzinie pieczenia. Efekt podbije jednak podniebienie największych smakoszy!

Przepis na rogaliki metodą 1:1:1 - złote proporcje to sekret smaku 

Składniki: 

  • 300 g twarogu sernikowego,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 300 g zimnego masła,
  • powidła, ulubiony dżem lub krem np. budyniowy, lub czekoladowy,
  • cukier puder do dekoracji. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie przełóż do dużej miski mąkę, pokrój małe kawałki zimnego masła i na koniec dodaj twaróg sernikowy. Wskazówka - można wykorzystać nabiał z wiaderka lub dwukrotnie zmielić ser w maszynce. 
  2. Z tych trzech składników wyrabiaj ciasto - powinno być jednolite i gładkie. 
  3. Ciasto podziel na dwie części. Zawiń je w folię i przełóż do lodówki na 30 minut leżakowania. 
  4. Porcję ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie. Formuj płat jak na pizzę i tak też go pokrój na osiem równych trójkątów. 
  5. Na każdy trójkąt nałóż odrobinę dżemu lub powideł. Rogaliki zawijaj od podstawy do wierzchołka. Na koniec nadaj im charakterystyczny kształt półksiężyca. 
  6. Czynność powtórz do wykorzystania składników. 
  7. Tak przygotowane rogaliki piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
  8. Gdy nasz deser wystygnie, udekoruj go cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej o: