Idealne do kawki, herbaty i zimowego kakao - tak można określić domowe rogaliki, które dosłownie uzależniają! Kluczem wyjątkowego smaku i wybornego ciasta są proste składniki i co najważniejsze złote proporcje. Sprawdź nasz przepis, a porzucisz klasyczne wypieki.
Zobacz wideo Rogaliki serowe z lukrem cytrynowym
Rogaliki, które smakują lepiej niż te z przepisu babci. Ta metoda zdziała cuda
Zapomnij o drożdżowej klasyce i postaw na nieziemsko pyszne rogaliki twarogowe! Zamiana głównego składnika to jednak nie wszystko. Równie istotne są tu proporcje - ułatwi to metoda 1:1:1, dzięki której domowy wypiek wyjdzie lepiej niż ten z przepiśnika babci. Sekretem idealnych rogalików jest także nadzienie - tu można szaleć bez ograniczeń. Szczególnie polecamy jednak domowe powidła lub marmolady.
Rogaliki z naszego przepisu to zaledwie pięć składników. Taki rarytas kosztuje grosze, a smakuje jak z najlepszej cukierni. Z przygotowaniem poradzi sobie nawet kompletny amator w dziedzinie pieczenia. Efekt podbije jednak podniebienie największych smakoszy!
Przepis na rogaliki metodą 1:1:1 - złote proporcje to sekret smaku
Składniki:
- 300 g twarogu sernikowego,
- 300 g mąki pszennej,
- 300 g zimnego masła,
- powidła, ulubiony dżem lub krem np. budyniowy, lub czekoladowy,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Na wstępie przełóż do dużej miski mąkę, pokrój małe kawałki zimnego masła i na koniec dodaj twaróg sernikowy. Wskazówka - można wykorzystać nabiał z wiaderka lub dwukrotnie zmielić ser w maszynce.
- Z tych trzech składników wyrabiaj ciasto - powinno być jednolite i gładkie.
- Ciasto podziel na dwie części. Zawiń je w folię i przełóż do lodówki na 30 minut leżakowania.
- Porcję ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie. Formuj płat jak na pizzę i tak też go pokrój na osiem równych trójkątów.
- Na każdy trójkąt nałóż odrobinę dżemu lub powideł. Rogaliki zawijaj od podstawy do wierzchołka. Na koniec nadaj im charakterystyczny kształt półksiężyca.
- Czynność powtórz do wykorzystania składników.
- Tak przygotowane rogaliki piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
- Gdy nasz deser wystygnie, udekoruj go cukrem pudrem. Smacznego!