Obiad z resztek zaskoczy nie jedno podniebienie. Tu wkracza zasada zero waste i kolorowe składniki

To rozgrzewające danie w stylu zero waste przygotujesz z resztek, które zalegają w lodówce. Oto przepis na chłopski garnek, który kusi obłędnym zapachem i kolorami. Sprawdzi się doskonale w chłodne, zimowe dni, gdy domownicy potrzebują dodatkowego zastrzyku energii. Wychodzi smacznie, zdrowo i kolorowo.

W kuchni często im prościej, tym lepiej. Właśnie dlatego warto dokładnie przejrzeć lodówkę przed kolejnymi zakupami i zamiast wyrzucać sporo jedzenia wyczarować z niego coś obłędnie smacznego. Nasz przepis na chłopski garnek pochłonie wszystkie resztki i będzie doskonale smakował w mroźne popołudnia. 

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Ekspresowy obiad z resztek, czyli chłopski garnek na wypasie 

Nie ma nic gorszego niż zalegająca, psująca się w lodówce żywność. To nie tylko marnowanie pieniędzy, ale i policzek dla środowiska. Zanim więc po raz kolejny wyrzucisz sporo produktów, lepiej dokładnie je przejrzyj, a te, które mogą być wykorzystane, wrzuć do garnka i zrób obłędny obiad dla całej rodziny. 

Chłopski garnek z resztek to fenomen, który nie tylko uszczęśliwi głodną familię, ale i pozwoli sporo zaoszczędzić. Potrzebować będziemy mięsnej wkładki, kolorowych warzyw no i oczywiście solidnej porcji bulionu bądź passaty. Reszta dosłownie robi się sama, a zachowując odpowiednią kolejność, wykorzystamy tylko jedno naczynie!

Chłopski garnek z resztek. Połącz te składnik, a zimowy obiad sam się zrobi 

Składniki: 

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 średnie marchewki,
  • cebula,
  • papryka,
  • 300 g boczku,
  • 300 g kiełbasy lub innego mięsiwa np. kiełbasy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego, passaty lub pomidorów z puszki,
  • 400 ml wody lub bulionu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • olej lub oliwa.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotuj duży garnek. Rozgrzej w nim oliwę, po chwili wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i smaż, aż nabierze kolorów. 
  2. Dodaj też czosnek, pokrojone w kostkę mięso (boczek, kiełbasę lub inne). Smaż do zarumienienia i uwolnienia aromatów przez kilka minut.
  3. Gdy wszystkie składniki pięknie się zarumienią, zalej wszystko bulionem, wrzuć pokrojone w kostkę warzywa i mieszankę przypraw. Gotuj na średniej mocy, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Na koniec zostawiamy pomidorowy akcent -  może być to koncentrat, passata lub warzywa z puszki, wszystko zależy od tego co mamy lub za czym przepadamy. 
  5. Nasz chłopski garnek jest już prawie gotowy. Teraz całość dopraw, posyp zieleniną i serwuj w miseczkach. 
  6. Potrawka świetnie smakuje z. pieczywem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać ryż, kaszę lub ziemniaki. 
Więcej o: