W kuchni często im prościej, tym lepiej. Właśnie dlatego warto dokładnie przejrzeć lodówkę przed kolejnymi zakupami i zamiast wyrzucać sporo jedzenia wyczarować z niego coś obłędnie smacznego. Nasz przepis na chłopski garnek pochłonie wszystkie resztki i będzie doskonale smakował w mroźne popołudnia.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Ekspresowy obiad z resztek, czyli chłopski garnek na wypasie
Nie ma nic gorszego niż zalegająca, psująca się w lodówce żywność. To nie tylko marnowanie pieniędzy, ale i policzek dla środowiska. Zanim więc po raz kolejny wyrzucisz sporo produktów, lepiej dokładnie je przejrzyj, a te, które mogą być wykorzystane, wrzuć do garnka i zrób obłędny obiad dla całej rodziny.
Chłopski garnek z resztek to fenomen, który nie tylko uszczęśliwi głodną familię, ale i pozwoli sporo zaoszczędzić. Potrzebować będziemy mięsnej wkładki, kolorowych warzyw no i oczywiście solidnej porcji bulionu bądź passaty. Reszta dosłownie robi się sama, a zachowując odpowiednią kolejność, wykorzystamy tylko jedno naczynie!
Chłopski garnek z resztek. Połącz te składnik, a zimowy obiad sam się zrobi
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 średnie marchewki,
- cebula,
- papryka,
- 300 g boczku,
- 300 g kiełbasy lub innego mięsiwa np. kiełbasy,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego, passaty lub pomidorów z puszki,
- 400 ml wody lub bulionu,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
- olej lub oliwa.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj duży garnek. Rozgrzej w nim oliwę, po chwili wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i smaż, aż nabierze kolorów.
- Dodaj też czosnek, pokrojone w kostkę mięso (boczek, kiełbasę lub inne). Smaż do zarumienienia i uwolnienia aromatów przez kilka minut.
- Gdy wszystkie składniki pięknie się zarumienią, zalej wszystko bulionem, wrzuć pokrojone w kostkę warzywa i mieszankę przypraw. Gotuj na średniej mocy, aż ziemniaki będą miękkie.
- Na koniec zostawiamy pomidorowy akcent - może być to koncentrat, passata lub warzywa z puszki, wszystko zależy od tego co mamy lub za czym przepadamy.
- Nasz chłopski garnek jest już prawie gotowy. Teraz całość dopraw, posyp zieleniną i serwuj w miseczkach.
- Potrawka świetnie smakuje z. pieczywem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać ryż, kaszę lub ziemniaki.