Nie słyszałam o przepisie na jajka jak obłoczki. Ale zrobiłam i się w nich zakochałam. Niebo w gębie

Jajka jak obłoczki, nazywane również jajkami na chmurce, to niezwykle proste w wykonaniu, a jakże efektowne danie. Świetnie sprawdzi się na śniadanie dla niejadków lub tych, którzy szybko się nudzą i wymagają coraz to nowszych propozycji. Jak je wykonać?

Jajka na chmurce, czyli cloud egg, to najnowszy hit w mediach społecznościowych. Nic dziwnego, ponieważ prezentują się naprawdę bajkowo. Doskonale sprawdzą się jako dodatek na kanapkę, ale też jako samodzielne danie podane na przykład z kromką chleba i warzywami. Jak je przygotować? Sprawdźmy. 

Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Cloud egg, czyli jajka na chmurce. Hit TikToka, który możesz zrobić w domu 

Jajka jak obłoczki składają się z chmurki, która powstaje z ubitych białek i położonych na nich płynnych żółtkach. Brzmi banalnie prosto i rzeczywiście tak jest. A efekt jest naprawdę bajkowy. Lista składników potrzebnych do ich wykonania również jest bardzo krótka. Aby jeszcze bardziej upiększyć to magiczne danie, połóż na talerzu ulubione warzywa.  

Składniki: 

  • 3 jajka,  
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • sól i pieprz, 
  • starty ser (opcjonalnie). 

Sposób przygotowania: 

  1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Nie zapomnij o szczypcie soli. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny. 
  2. Do piany możesz dodać ser i delikatnie wymieszać składniki. 
  3. Blachę posmaruj tłuszczem i uformuj na niej obłoczki z piany. Na środku zrób wgłębienia i wlej po jednym żółtku do każdego z nich. 
  4. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez trzy minuty, a następnie przełącz piekarnik na funkcję góra i piecz jeszcze dwie minuty. Smacznego! 

Czy jajka są zdrowe? Nie ma się czego bać 

Wielu Polaków obawia się o cholesterol zawarty w jajkach. Ten produkt rzeczywiście go dostarcza, jednak jest to dobry cholesterol, którego nie musimy się bać. Poza tym jajka zawierają dużo białka, które napędza metabolizm i sprawia, że długo czujemy się najedzeni i syci. Jest więc to świetna propozycja na rozpoczęcie dnia.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.