Jajka na chmurce, czyli cloud egg, to najnowszy hit w mediach społecznościowych. Nic dziwnego, ponieważ prezentują się naprawdę bajkowo. Doskonale sprawdzą się jako dodatek na kanapkę, ale też jako samodzielne danie podane na przykład z kromką chleba i warzywami. Jak je przygotować? Sprawdźmy.
Jajka jak obłoczki składają się z chmurki, która powstaje z ubitych białek i położonych na nich płynnych żółtkach. Brzmi banalnie prosto i rzeczywiście tak jest. A efekt jest naprawdę bajkowy. Lista składników potrzebnych do ich wykonania również jest bardzo krótka. Aby jeszcze bardziej upiększyć to magiczne danie, połóż na talerzu ulubione warzywa.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wielu Polaków obawia się o cholesterol zawarty w jajkach. Ten produkt rzeczywiście go dostarcza, jednak jest to dobry cholesterol, którego nie musimy się bać. Poza tym jajka zawierają dużo białka, które napędza metabolizm i sprawia, że długo czujemy się najedzeni i syci. Jest więc to świetna propozycja na rozpoczęcie dnia.