"Syn" ks. Kaczkowskiego świetnie gotuje. Oto jego popisowy kociołek z warzywami

Patryk Galewski podzielił się z widzami przepisem na doskonałe danie jednogarnkowe. Świetnie sprawdzi się jeśli mamy ochotę na kocioł z pysznościami, a nie chcemy rozpalać ogniska. Oto przepis, który bije inne na głowę.

Kociołki w ostatnim czasie są niezwykle popularne. Warto je przygotować, gdy warzywa zalegają nam w lodówce, a nie chcemy ich wyrzucać. Wersja Patryka Galewskiego, której gotowanie pokazał w programie "Dzień dobry TVN", zawiera mięso, jednak możemy pominąć jego dodanie.  

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Kociołek z pysznościami od Patryka Galewskiego. Warzywno-mięsna bomba na imprezę  

Dania jednogarnkowe są rewelacyjną propozycją, jeśli nie lubimy sprzątać. To również sposób na wyczyszczenie lodówki z pozostałości warzyw, które niedługo będą nadawać się tylko do wyrzucenia. Przygotowanie takiego dania jest zazwyczaj bardzo proste. Nie jest inaczej w przypadku przepisu Patryka Galewskiego. Oto lista potrzebnych składników. 

Składniki: 

  • 0,5 kg ziemniaków, 
  • olej do smażenia, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 papryki czerwone, 
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki, 
  • 2 cebule, 
  • 2 puszki pomidorów w całości, 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 1,5 litra wody lub bulionu mięsnego, 
  • 1,5 kg szynki wieprzowej, 
  • mąka pszenna, 
  • sól, pieprz, papryka słodka, 
  • miód do smaku. 

Danie jednogarnkowe dla każdego. Sposób przygotowania krok po kroku 

Dania jednogarnkowe to świetna opcja na imprezę lub obiad na kilka dni. Odgrzewane potrafią być jeszcze lepsze niż od razu po przygotowaniu. A gotowanie staje się samą przyjemnością. 

Sposób przygotowania: 

  • Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy i oprószamy mąką.  
  • Podsmażamy mięso na złoty kolor, a następnie dolewamy bulion lub wodę. Gotujemy pół godziny. 
  • Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy oraz miód i gotujemy kolejne pół godziny. 
  • Podajemy z kromką świeżego chleba. Smacznego! 
 
Więcej o: