Szybkie smarowidło na kanapki. Jego sekret tkwi nie tylko w jajkach. Dodaj ten pikantny składnik

Śniadanie musi być pożywne i pysze. By tak było warto więc się postarać z jego przygotowaniem. Jeśli jednak nie chcesz za długo stać w kuchni, najlepiej zrobić tę pastę. Jest smaczna, idealnie pasuje do chrupiącego pieczywa i każdemu przypadnie do gustu.

Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia. Napędza nas na resztę doby i dodaje nam sił. Gdy chce się więc zjeść porządny posiłek, niekoniecznie trzeba za długo przy nim stać. Tę pastę zrobisz w kilka minut, a na świeżym pieczywie zniknie jeszcze szybciej. Przyrządzenie jej jest bardzo proste. Wystarczy ugotować jajka, podzielić je na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem i warzywami. Kluczowym składnikiem w tym przepisie jest musztarda. To ona nadaje charakteru i smaku kremowej konsystencji.

Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby

Pastę jajeczną można zaserwować z dodatkiem rzodkiewki, papryki, czy nawet ogórków kiszonych. Tak przygotowaną pastą możesz również nadziewać ugotowane pieczarki lub możesz ją zapiec. W zależności od wybranej formy uzyska ona nowy smak.

Przepis na pastę jajeczną

Składniki

  • 5 jajek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • kilka rzodkiewek,
  • pęczek cebulki dymki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wlej wodę i włóż do niego jajka. Następnie umieść go na średnim ogniu i gotuj na twardo przez około 10 minut.
  2. Po tym czasie odlej wodę i pozostaw je do przestudzenia. Gdy staną się chłodne, pozbądź się skorupek i pokrój jajka na drobno lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Tak przygotowane jajka umieść w miseczce, dodaj majonez, musztardę, śmietanę i posiekany szczypiorek. Przypraw całość solą, pieprzem, a także wrzuć obraną i drobno pokrojoną cebulkę.
  4. Produkty dokładnie wymieszaj do połączenia. Przygotowaną pastę wyłóż na kawałki pieczywa, a wierzch udekoruj pokrojoną rzodkiewką.
Więcej o: