• Link został skopiowany

Bez grama mięsa i pasuje do każdej pieczeni. Zapach będziesz czuć od pierwszej minuty pieczenia

Tradycyjnie pieczony pasztet robi się z mięsa kurczaka, indyka, czy królika. Tym razem odchodzimy od tej reguły, by posmakować nowych smaków. W tym przepisie nie masz ani grama mięsa, a główny składnik nieczęsto widywany jest w takiej formie.
Pasztet
Fot. CreativeCompulsions

Pasztet to klasyk, który znany jest od wielu lat. Najczęściej podaje się go do kanapek, lecz znajdzie swoje miejsce i na obiadowym talerzu obok wypieczonego lub wysmażonego mięsa. Zamiast kupować go w sklepie, możesz wykonać go w domu, wykorzystując ulubione składniki. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a smak rekompensuje każdą minutę przyrządzenia.

Zobacz wideo Pasztet z jajek

Zazwyczaj robi się go z mięs, jednak my próbujemy czegoś nowego. Ten pasztet zrobiony jest z pieczonego kalafiora i kaszy jaglanej. Aby wyszedł najlepiej i przede wszystkim, aby nie był suchy, musisz użyć kilku produktów. Przede wszystkim dodaj do niego jajka i ugotowaną marchewkę. Nie zapomnij również o ciecierzycy i przyprawach.

Przepis na pasztet z kalafiora

Składniki

  • 1 kg kalafiora,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • pęczek pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • puszka ciecierzycy,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka oregano,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kalafiora podziel na mniejsze kawałki i przemyj go pod bieżącą wodą. Następnie umieść go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posmaruj oliwą. Blachę włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
  2. Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do wystudzenia. Marchewkę obierz, podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
  3. Cebulę obierz z łupin i pokrój ją na małą kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa delikatnie podsmaż na gorącym oleju.
  4. Wszystkie składniki umieść w większej misce, dodaj do nich również odsączoną z wody ciecierzycę, delikatnie je wymieszać. Następnie wbij jajka, dodaj przyprawy i zmiksuj wszystko na gładką masę.
  5. Masę przełóż do foremki, która wcześniej została wysmarowana masłem. Blaszkę włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 45 minut. Po tym czasie pasztet jest gotowy do podania.
Więcej o: