Tradycyjnie pieczony pasztet robi się z mięsa kurczaka, indyka, czy królika. Tym razem odchodzimy od tej reguły, by posmakować nowych smaków. W tym przepisie nie masz ani grama mięsa, a główny składnik nieczęsto widywany jest w takiej formie.
Fot. CreativeCompulsions
REKLAMA
REKLAMA
Pasztet to klasyk, który znany jest od wielu lat. Najczęściej podaje się go do kanapek, lecz znajdzie swoje miejsce i na obiadowym talerzu obok wypieczonego lub wysmażonego mięsa. Zamiast kupować go w sklepie, możesz wykonać go w domu, wykorzystując ulubione składniki. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a smak rekompensuje każdą minutę przyrządzenia.
REKLAMA
Zobacz wideo Pasztet z jajek
Zazwyczaj robi się go z mięs, jednak my próbujemy czegoś nowego. Ten pasztet zrobiony jest z pieczonego kalafiora i kaszy jaglanej. Aby wyszedł najlepiej i przede wszystkim, aby nie był suchy, musisz użyć kilku produktów. Przede wszystkim dodaj do niego jajka i ugotowaną marchewkę. Nie zapomnij również o ciecierzycy i przyprawach.
Przepis na pasztet z kalafiora
Składniki
1 kg kalafiora,
100 g kaszy jaglanej,
2 jajka,
3 ząbki czosnku,
2 marchewki,
pęczek pietruszki,
pęczek koperku,
puszka ciecierzycy,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
łyżeczka oregano,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Kalafiora podziel na mniejsze kawałki i przemyj go pod bieżącą wodą. Następnie umieść go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posmaruj oliwą. Blachę włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do wystudzenia. Marchewkę obierz, podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
Cebulę obierz z łupin i pokrój ją na małą kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa delikatnie podsmaż na gorącym oleju.
Wszystkie składniki umieść w większej misce, dodaj do nich również odsączoną z wody ciecierzycę, delikatnie je wymieszać. Następnie wbij jajka, dodaj przyprawy i zmiksuj wszystko na gładką masę.
Masę przełóż do foremki, która wcześniej została wysmarowana masłem. Blaszkę włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 45 minut. Po tym czasie pasztet jest gotowy do podania.