Owiń kurczaka tym składnikiem, a klasyczny obiad zdobędzie nowe życie. Każdy go chwali

Kurczaka można wykonać na wiele różnych sposobów. Niemniej jednak najczęściej trzymamy się kilku sprawdzonych przepisów i od nich nie odchodzimy. Do takiej listy warto dodać jeszcze tę recepturę. Z niej mięso wychodzi smaczniejsze i bardziej soczyste.

Kurczak to mięso, które bardzo często pojawia się na naszych talerzach. Przybiera ono różne formy, ale zawsze smakuje bardzo dobrze. Do najczęściej wykonywanych dań warto również dodać poniższy przepis. Piersi z kurczaka zapieka się w boczku, a samo wykonanie jest ekspresowe. W moim domu wszyscy się nim zachwycają, bo mięso wychodzi soczyste i pełne smaku. Boczek podczas pieczenia staje się lekko chrupiący, co jeszcze bardziej zachęca do zjedzenia.

Zobacz wideo Pilaw z kurczakiem

Kurczak zawijany w boczku to bardzo smaczne danie, które jest idealną alternatywą dla tradycyjnych kotletów panierowanych w bułce tartej i smażonych na głębokim tłuszczu. Kurczak zapiekany w boczku to bardzo aromatyczne i pełne smaku danie, które warto wypróbować. Roladki są bardzo soczyste, idealnie doprawione a dzięki dodatkowi boczku jeszcze smaczniejsze.

Przepis na kurczaka zapiekanego z boczkiem

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 500 g plastrów wędzonego boczku,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • odrobina wody.

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka dokładnie oczyść, jeśli chcesz możesz je również przemyć pod bieżącą wodą. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym i podziel na mniejsze kawałki.
  2. Każdy kawałek rozbij za pomocą tłuczka. Następnie obsyp wszystko z każdej strony solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do kurczaka.
  3. Tak przygotowane mięso zawiń w roladę, następnie każdą z nich owiń plastrem boczku.
  4. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej je niewielką ilością wody.
  5. Naczynie włóż do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz około 25 minut. Po tym czasie wyjmij je i podawaj z ulubionymi składnikami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.