Jeśli w domowym menu pojawiła się nuda i brakuje ci pomysłów na ciekawe dania, warto wykorzystać podstawowe składniki, jednak przygotować je w nieco udoskonalony sposób. Tak właśnie uzyskamy idealnie soczysta i kruchą pierś z kurczaka, która zrobi furorę, na co dzień i od święta.
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Mistrzowski obiad z prostych składników - w roli głównej pierś z kurczaka
Na polskich stołach króluje wiele klasyków. W porze obiadowej nie brakuje rozgrzewających zup, mięsnych potrawek, kotletów, placków czy babcinych pierogów. Popularnym składnikiem, który można wykorzystać na wiele sposobów, jest też oczywiście pierś z kurczaka. Mięso niestety często dalekie jest od ideału - nie rzadko jest przesuszone, twarde i łykowate. Z naszą metodą klasyka zawsze wychodzi celująco, a to za sprawą sprawdzonej metody, która przez wielu została zapomniana.
Jak zatem przygotować kurczaka na obiad, by nie był nudny, oklepany i suchy jak wiór? Tu z pomocą przychodzi patent z pieczeniem w rękawie. Mięso warto jednak wcześniej zamarynować - dzięki temu kurczak pięknie nasiąknie ziołami i np. czosnkiem. Pieczenie ta metoda pozwoli zachować wszystkie soki, a nawet uzyskać tzw. sos własny. Zapomnij zatem o nudnych kotletach i bierz się za kurczaka z piekarnika!
Kurczak pieczony w rękawie, czyli sprytny i szybki przepis na obiad
Składniki:
- duża, podwójna pierś z kurczaka,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- łyżeczka soli,
- odrobina pieprzu,
- sok z połówki ekologicznej cytryny.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od oczyszczenia mięsa. Usuń wszelakie żyłki, nadmiar tłuszczu i inne niedoskonałości.
- Kurczaka umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Teraz pora na naszą obłędną marynatę - do miski wlej oliwę, dodaj zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryki i sok z cytryny. Wszystko energicznie wymieszaj.
- Do naczynia z marynatą włóż mięso z kurczaka - filet dokładnie obtocz w sosie, przykryj folią i włóż do lodówki na kilka godzin. Wówczas kurczak przejdzie wszystkim smakami.
- Wskazówka - kurczaka można od razu włożyć wraz z marynatą do rękawa, wówczas cały proces będzie szybszy i nie wyprodukujemy kolejnych naczyń do mycia.
- Po kilku godzinach rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Kurczaka w rękawie ułóż w naczyniu do pieczenia.
- Pierś z kurczaka piecz przez 45 minut. Pod koniec pieczenia rozetnij worek - mięso się pięknie zarumieni, a w środku pozostanie obłędnie soczyste.
- Kurczak jest gotowy do podania. Świetnie smakuje z puree ziemniaczanym i bukietem kolorowych surówek.