Przepis na obiad, który przebije schabowe i klasyczne makarony. Obłędnie soczyste, nie ma konkurencji

Brakuje pomysłu na smaczny, domowy obiad? Zapomnij o schabowych, pierogach czy klasycznych makaronach i postaw na soczyste mięso z piekarnika. Jak się okazuje, z tą metodą nawet zwykła pierś z kurczaka wyjdzie po mistrzowsku, a to wszystko tanio i ekspresowo.

Jeśli w domowym menu pojawiła się nuda i brakuje ci pomysłów na ciekawe dania, warto wykorzystać podstawowe składniki, jednak przygotować je w nieco udoskonalony sposób. Tak właśnie uzyskamy idealnie soczysta i kruchą pierś z kurczaka, która zrobi furorę, na co dzień i od święta. 

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Mistrzowski obiad z prostych składników - w roli głównej pierś z kurczaka 

Na polskich stołach króluje wiele klasyków. W porze obiadowej nie brakuje rozgrzewających zup, mięsnych potrawek, kotletów, placków czy babcinych pierogów. Popularnym składnikiem, który można wykorzystać na wiele sposobów, jest też oczywiście pierś z kurczaka. Mięso niestety często dalekie jest od ideału - nie rzadko jest przesuszone, twarde i łykowate. Z naszą metodą klasyka zawsze wychodzi celująco, a to za sprawą sprawdzonej metody, która przez wielu została zapomniana. 

Jak zatem przygotować kurczaka na obiad, by nie był nudny, oklepany i suchy jak wiór? Tu z pomocą przychodzi patent z pieczeniem w rękawie. Mięso warto jednak wcześniej zamarynować - dzięki temu kurczak pięknie nasiąknie ziołami i np. czosnkiem. Pieczenie ta metoda pozwoli zachować wszystkie soki, a nawet uzyskać tzw. sos własny. Zapomnij zatem o nudnych kotletach i bierz się za kurczaka z piekarnika! 

Kurczak pieczony w rękawie, czyli sprytny i szybki przepis na obiad 

Składniki: 

  • duża, podwójna pierś z kurczaka,
  • 2 łyżki oliwy, 
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka soli,
  • odrobina pieprzu,
  • sok z połówki ekologicznej cytryny. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od oczyszczenia mięsa. Usuń wszelakie żyłki, nadmiar tłuszczu i inne niedoskonałości. 
  2. Kurczaka umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. 
  3. Teraz pora na naszą obłędną marynatę - do miski wlej oliwę, dodaj zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryki i sok z cytryny. Wszystko energicznie wymieszaj.
  4. Do naczynia z marynatą włóż mięso z kurczaka - filet dokładnie obtocz w sosie, przykryj folią i włóż do lodówki na kilka godzin. Wówczas kurczak przejdzie wszystkim smakami. 
  5. Wskazówka - kurczaka można od razu włożyć wraz z marynatą do rękawa, wówczas cały proces będzie szybszy i nie wyprodukujemy kolejnych naczyń do mycia. 
  6. Po kilku godzinach rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  7. Kurczaka w rękawie ułóż w naczyniu do pieczenia. 
  8. Pierś z kurczaka piecz przez 45 minut. Pod koniec pieczenia rozetnij worek - mięso się pięknie zarumieni, a w środku pozostanie obłędnie soczyste. 
  9. Kurczak jest gotowy do podania. Świetnie smakuje z puree ziemniaczanym i bukietem kolorowych surówek. 
Więcej o: