Pierogi ruskie każdy zna i nie znam osoby, która za nimi nie przepada. Okazuje się, że z farszu, który na nie wykonujemy, można również zrobić smaczne kotlety. Gdy pierwszy raz je wykonałam wszyscy chcieli ich spróbować. Teraz robię je częściej, bo naprawdę smakują obłędnie. Można je podać z ziemniakami i surówką, lub z kleksem kwaśnej śmietany.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne - takie jak w piątek na koloniach
Tak jak wspomniałam, kotlety ruskie wykonywane są na wzór farszu do pierogów. Jednak różnią się kilkoma rzeczami, dzięki którym stają się jeszcze smaczniejsze. Przede wszystkim do masy dodaje się podsmażoną cebulkę, a przygotowany farsz obtacza się w bułce tartej. Wysmażone kotleciki smakują lepiej niż niejedne klasyki.
Przepis na kotlety ruskie
Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- 250 g półtłustego twarogu,
- jajko,
- 120 g mąki pszennej,
- cebula,
- sól,
- pieprz.
- Składniki dodatkowe
- bułka tarta do obtaczania,
- kwaśna śmietana,
- szczypiorek,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Przygotowanie tych kotletów zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w kostkę. Następnie na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący, podsmaż na nim warzywo do rumianego koloru.
- Ziemniaki obierz, przemyj i wrzuć do garnka z osoloną wodą. Gotuj je do miękkości na średnim ogniu, następnie odcedź, pozostaw do lekkiego ostudzenia i przeciśnij przez praskę.
- Gdy kartofle wystygną, dodaj do nich twaróg, wbij jajko, a także wsyp przesianą mąkę i podsmażoną wcześniej cebulkę.
- Na koniec do warzyw wsyp sól i pieprz i całość zagnieć do uzyskania jednolitej i wymieszanej masy.
- Z powstałej mieszanki formuj zgrabne kotlety na wzór mielonych. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej.
- Gotowe kotlety smaż z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Przygotowane podawaj jako dodatek do obiadu. Możesz je również serwować z kleksem śmietany i świeżym szczypiorkiem.