Współczesne tempo życia sprawia, że najchętniej szukamy i korzystamy z przepisów, które są szybkie, łatwe i nie wymagają dużej liczby składników. Najlepiej, żeby były to produkty, które zwykle mamy w domu. Nie zawsze się to oczywiście udaje, ale i tak chętniej pójdziemy na zakupy po dwie czy trzy rzeczy niż takie, na których spędzimy w sklepie trzy godziny i wydamy majątek. A koszt to też niezwykle ważne kryterium, bo chyba każdy z nas by chciał jeść smacznie, ale tanio.
Choć internet ma swoje za uszami, to też czasem bywa pomocny. Między innymi w sferze kulinariów, ponieważ TikToki i Instagramy pełne są właśnie takich przepisów, jakich obecnie potrzebujemy. Te, docenione przez użytkowników, szybko stają się viralami i docierają do kolejnych osób. Jednym z takich przepisów jest ten na chipsy brokułowe z parmezanem. Jego autorką jest twórczyni Stella Drivas, która prowadzi w mediach społecznościowych konta pod nazwą hungry.happens.
Do zrobienia jej brokułowej przekąski potrzebne są tylko dwa główne składniki i kilka przypraw. Wystarczy zaopatrzyć się w brokuły, parmezan, sól i czosnek granulowany. Przepis Stelli stał się takim hitem, że do tej pory (gdy piszemy ten tekst jest 9 stycznia) na Instagramie obejrzano go już ponad 56 milionów razy! Jesteście ciekawi, jak zrobić te chipsy? Poniżej znajdziecie instrukcję krok po kroku oraz wideo z Instagrama autorki. Samo przygotowanie trwa zaledwie kilka minut, trzeba jednak poświęcić trochę czasu na pieczenie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Brokuły kroimy na różyczki, ale niezbyt małe. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy brokuły, wsypujemy łyżeczkę soli i zagotowujemy ponownie. Blanszujemy warzywa przez minutę lub dwie, wyławiamy, odcedzamy i kładziemy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Ważne, by nie przegotować brokułów.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Równomiernie posypujemy ją parmezanem. Na serze układamy brokuły i każdą różyczkę zgniatamy szklanką, żeby się spłaszczyła. Warzywa posypujemy solą oraz czosnkiem granulowanym. Wkładamy na około 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Ser powinien zyskać złocistobrązowy kolor, a brokuły stać się chrupiące. Gdy przekąska trochę przestygnie, łamiemy ją na mniejsze kawałki.
Szybkość i popularność przepisu zachęciły nas, by go przetestować. Mało kto jada raczej brokuły w takiej wersji, wiele osób za nimi nie przepada, co często wynika z niemiłych wspomnień z dzieciństwa, kiedy brokuły wciskano nam jako zdrowy produkt w mało apetycznej formie. Te chipsy wyglądają zachęcająco i coś nam się wydaje, że przekonałyby nawet największych przeciwników tych warzyw.