Przepis na te brokuły został obejrzany 56 mln razy. Furorę robi połączenie dwóch składników

Internet, a zwłaszcza media społecznościowe takie jak TikTok czy Instagram, to kopalnia pomysłów i inspiracji. Również w sferze kulinarnej. Niektóre przepisy mają w sobie coś takiego, że szybko stają się hitami i kolejne osoby podają je sobie dalej. Tak stało się z tym przepisem na chipsy z brokułów, którego autorką jest Stella Drivas. Instagramowe wideo, na którym pokazuje, jak przygotować pyszną, chrupiącą przekąskę, zostało obejrzane ponad 56 milionów razy!

Współczesne tempo życia sprawia, że najchętniej szukamy i korzystamy z przepisów, które są szybkie, łatwe i nie wymagają dużej liczby składników. Najlepiej, żeby były to produkty, które zwykle mamy w domu. Nie zawsze się to oczywiście udaje, ale i tak chętniej pójdziemy na zakupy po dwie czy trzy rzeczy niż takie, na których spędzimy w sklepie trzy godziny i wydamy majątek. A koszt to też niezwykle ważne kryterium, bo chyba każdy z nas by chciał jeść smacznie, ale tanio. 

Zobacz wideo Zobacz nasze szybkie przekąski. Wymarzone na karnawał

Ten przepis został obejrzany ponad 56 mln razy. Hit z zaledwie kilku składników

Choć internet ma swoje za uszami, to też czasem bywa pomocny. Między innymi w sferze kulinariów, ponieważ TikToki i Instagramy pełne są właśnie takich przepisów, jakich obecnie potrzebujemy. Te, docenione przez użytkowników, szybko stają się viralami i docierają do kolejnych osób. Jednym z takich przepisów jest ten na chipsy brokułowe z parmezanem. Jego autorką jest twórczyni Stella Drivas, która prowadzi w mediach społecznościowych konta pod nazwą hungry.happens.

Do zrobienia jej brokułowej przekąski potrzebne są tylko dwa główne składniki i kilka przypraw. Wystarczy zaopatrzyć się w brokuły, parmezan, sól i czosnek granulowany. Przepis Stelli stał się takim hitem, że do tej pory (gdy piszemy ten tekst jest 9 stycznia) na Instagramie obejrzano go już ponad 56 milionów razy! Jesteście ciekawi, jak zrobić te chipsy? Poniżej znajdziecie instrukcję krok po kroku oraz wideo z Instagrama autorki. Samo przygotowanie trwa zaledwie kilka minut, trzeba jednak poświęcić trochę czasu na pieczenie.

Przepis na chipsy z brokułów to hit. Mało kto je to warzywo w taki sposób

Składniki:

  • 3 główki brokułów,
  • 280 g posiekanego w paseczki parmezanu,
  • granulowany czosnek do smaku,
  • sól do smaku.
 

Sposób przygotowania:

Brokuły kroimy na różyczki, ale niezbyt małe. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy brokuły, wsypujemy łyżeczkę soli i zagotowujemy ponownie. Blanszujemy warzywa przez minutę lub dwie, wyławiamy, odcedzamy i kładziemy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Ważne, by nie przegotować brokułów.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Równomiernie posypujemy ją parmezanem. Na serze układamy brokuły i każdą różyczkę zgniatamy szklanką, żeby się spłaszczyła. Warzywa posypujemy solą oraz czosnkiem granulowanym. Wkładamy na około 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Ser powinien zyskać złocistobrązowy kolor, a brokuły stać się chrupiące. Gdy przekąska trochę przestygnie, łamiemy ją na mniejsze kawałki. 

Szybkość i popularność przepisu zachęciły nas, by go przetestować. Mało kto jada raczej brokuły w takiej wersji, wiele osób za nimi nie przepada, co często wynika z niemiłych wspomnień z dzieciństwa, kiedy brokuły wciskano nam jako zdrowy produkt w mało apetycznej formie. Te chipsy wyglądają zachęcająco i coś nam się wydaje, że przekonałyby nawet największych przeciwników tych warzyw.

Więcej o: