Pączki serowe - przepis na sodzie oczyszczonej
Dobry przepis na pączki serowe to podstawa w tłusty czwartek. Dlatego też przychodzimy do Was z dwoma prostymi, ale mega smacznymi przepisami. Pączki na bazie sera to nieco inna alternatywa kultowych przysmaków, ale jeśli lubicie wyraziste smaki, to zdecydowanie przetestujcie nasze przepisy.
Przepis na pączki serowe:
Składniki:
- 250 g twarogu
- 2-3 żółtka - w zależności od wielkości
- około 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 ml śmietany
- cukier puder
- olej
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Połącz ją z sodą oczyszczoną.
- Przeciśnij twaróg przez praskę.
- Dołóż żółtka, cukier i cukier waniliowy.
- Dołóż śmietanę i dosyp mąkę z sodą.
- Wyrób porządnie ciasto. Wykonaj to na stolnicy. W razie konieczności możesz podsypać stolnicę mąką, aby masa się nie przyklejała.
- Ciasto podziel na mniej więcej 28 kawałków. Wykonaj z nich kulki.
- Rozgrzej olej w garnku. Przystąp do etapowego smażenia pączków.
- Następnie wyciągnij je na łyżkę cedzakową i odsącz nadmiar tłuszczu. W tym celu możesz umieścić pączki na ręczniku papierowym.
- Później po delikatnym przestudzeniu, oprósz je cukrem pudrem.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Przepis na dobre pączki, które wykonasz w 50 minut? Proszę bardzo! Pączki Ewy Wachowicz nie mają sobie równych
Przepis na dobre pączki Ewy Wachowicz jest nie do podrobienia. Nic w tym dziwnego. Wieloletnie doświadczenie, kulinarna praktyka, własne programy o gotowaniu i masa stojących za tym receptur, mówią same za siebie. Chcąc uczcić tegoroczny karnawał, wielu z nas chce zrobić coś szczególnego. Przyda się więc dobry przepis na domowej roboty pączki od kulinarnej ekspertki. Poniżej zamieszczamy taką właśnie recepturę.
Jak zrobić pączki Ewy Wachowicz?
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 kg twarogu
- pół szklanki cukru
- 250 ml śmietany - kwaśnej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 3-4 żółtka kurze
- cukier puder z cynamonem
- olej
Wykonanie krok po kroku:
- Przesiej mąkę.
- Połącz ją z proszkiem do pieczenia.
- Weź ser. Rozgnieć go przy pomocy maszynki lub po prostu widelca.
- Następnie dodaj żółtka, cukier zwykły i waniliowy.
- W dalszym kroku, dołóż śmietanę. Zagnieć dokładnie ciasto.
- Następnie wykonaj krążki. Rozwałkuj ciasto i wytnij je szklanką lub kubkiem. Środek z kolei wytnij za pomocą kieliszka.
- W dalszym etapie rozgrzej olej.
- Przystąp do smażenia pączków. Należy wykonać to etapami.
- Po usmażeniu pączków serowych, możesz je umieścić na ręczniku papierowym. To ułatwi pozbycie się nadmiaru tłuszczu z pączków.
- Kiedy delikatnie przestygną, posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Zobacz też: Ekspresowe faworki z piekarnika w wersji light. Dla tych, którzy mają mało czasu lub są na diecie