Idealnie puszyste pancakes, czyli amerykańskie śniadanie w kilka minut. W tej wersji wyjdą idealnie

Naleśniki typu pancakes to śniadaniowa klasyka, która chyba nigdy się nie nudzi. Jeśli chcesz, by amerykańskie placuszki wyszły idealnie wyrośnięte i puszyste niczym chmurka, poznaj przepis z idealnym składem i proporcjami. Efekt palce lizać jest gwarantowany, a wszystko tanio, szybko i bez wysiłku.

Jeśli marzysz o słodkim śniadaniu, przepis na pancakesy z pewnością spełni twoje oczekiwania. Puszyste niczym chmurka placki, które pochodzą zza oceanu, to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Idealnie puszyste, lekkie ciasto nie wymaga długiego przygotowania - sprawdź jednak jak je przygotować, by śniadanie wyszło na piątkę z plusem. 

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Mistrzowskie pancakes to nic trudnego - zrób je na śniadanie, a zapomnisz o nudnej jajecznicy 

Pancakes to amerykańskie placuszki, które najczęściej podawane są z syropem klonowym. Słodki sos to jednak niejedyny dodatek, który króluje na talerzu. Dużą wagę warto przyłożyć do samego ciasta - powinno być pulchne, lekkie i pozbawione wszelakich grudek - wówczas mamy pewność, że placuszki wyjdą smaczne, jak oryginał. 

Bardzo ważne, by placuszki smażyć na patelni, która nie przywiera. Idealnie sprawdzą się te teflonowe lub specjalnie przeznaczone do naleśników. Idealne pancakesy nie lubią też zbyt dużej ilości tłuszczu - najlepiej jest dodać jedynie odrobinę masła do naszego ciasta. Przy robieniu pancakesów warto pamiętać też o proporcjach i estetycznym podaniu - najlepiej smakują z syropem klonowym, słodkimi konfiturami, kremem czekoladowym czy puszystym mascarpone z solidną porcją owoców

Pancakes jak z amerykańskiej restauracji. Te produkty to podstawa 

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki maślanki lub mleka,
  • płaska łyżeczka sody,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • owoce i syrop klonowy do podania. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Dzięki temu nasze pancakes wyjdą pulchne i idealnie puszyste.
  2. Następnie do miski przesiej mąkę, razem z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem.
  3. Całość dokładnie wymieszaj lub miksuj na małych obrotach. 
  4. Do miski wlej teraz maślankę. Wbij też jajka i stopniowo wlewaj roztopione masło. 
  5. Wszystkie składniki ponownie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto, warto odstawić na kilkanaście minut, by odpoczęło.
  6. Po tym czasie dobrze rozgrzej patelnię, a kiedy będzie już gorąca, zacznij smażyć pancakes. Na taflę wylewaj niewielką ilość ciasta, najlepiej za pomocą chochelki.
  7. Smaż na niewielkiej mocy palnika, a kiedy placuszki urosną, przewróć je na drugą stronę.
  8. Amerykańskie naleśniki są gotowe do podania - serwuj z syropem klonowym, owocami lub innymi słodkimi produktami. Smacznego!
Więcej o: