Carbonara czy śmietana? Wybierz włoską klasykę na bazie pięciu składników, a nie pożałujesz

Kuchnia włoska to w gruncie rzeczy prostota, świeże produkty i bardzo intuicyjne przepisy. Nasza receptura na pasta carbonara to prawdziwa klasyka, której nie powstydziłaby się nawet Nonna. Sekretem jest pięć dobrych składników, które wystarczy jedynie odpowiednio połączyć, by stworzyć prawdziwą ucztę.

Jeśli szukasz pomysłu na danie z makaronem, sięgnij po tradycyjną recepturę na pasta carbonara, czyli klasykę z zaledwie pięciu składników. Obłędny sos jajeczny bez dwóch zdań smakuje o niebo lepiej niż ten podrabiany na śmietanie. Z naszą techniką unikniesz też tzw. jajecznicy, a całość będzie kremowa, pięknie otulona i wybitnie smaczna. 

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Carbonara bez grama śmietany. Włoski specjał z jedynie pięciu składników 

Przepis na makaron z pięciu składników to już klasyka - mowa tu oczywiście o pasta carbonara, która zachwyca każdym szczegółem. Zapomnij jednak o półproduktach - tu króluje jakość i smak! Niestety boczek, słabej jakości makaron, podrabiany ser czy śmietana są tutaj surowo zakazane, w końcu carbonara to piedestał rodem z Rzymu, którego nie warto popsuć. 

Przepis na włoską carbonarę to z jednej strony bułka z masłem a z drugiej bardzo trudna sztuka. Wszystko zależy bowiem od odpowiedniej konsystencji sosu przygotowanego z jajek, sera pecorino i pieprzu. Wystarczy bowiem kilka sekund zbyt mocnego ognia, by kremowy ideał zamienić w zwyczajną jajecznicę. W naszej recepturze zdradzamy co zrobić, by tego uniknąć. Jest zatem włosko, smacznie i tradycyjnie!

Kremowa carbonara, czyli klasyczny makaron w najprostszym wydaniu 

Składniki: 

  • makaron - najlepiej rigatoni,
  • ser pecorino romano,
  • 2 jajka,
  • kawałek guanciale,
  • pieprz grubo mielony. 

Sposób przygotowania: 

  1. Guanciale pozbaw skóry i pokrój na cienkie paseczki. Mięso wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmaż do uzyskania złoto-brązowego koloru i chrupiącej konsystencji. Pamiętaj, by moc palnika nie powinna być jednak zbyt duża. 
  2. W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Pamiętaj, by ją posolić, i odrobinę odlać do kubka. 
  3. Do miseczki wbij dwa żółtka (można wykorzystać także całe jedno jajko, jednak znacznie lżejsza i kremowa konsystencja bazuje jedynie na żółtku).
  4. Dodaj do żółtek starty na drobnych oczkach ser pecorino oraz dużą ilość grubo mielonego pieprzu. Na koniec wlewamy tłuszczyk po naszym guanciale. Wszystko starannie wymieszaj - najlepiej przy pomocy trzepaczki.
  5. Makaron gotuj, tak długo jak wskazuje producent na opakowaniu. Gdy pasta będzie al dente, wyłóż ją na patelnie (na małej mocy palnika), ekspresowo wlej także masę z żółtek i sera, całość delikatnie podlej wodą z makaronu i cały czas dokładnie mieszaj. 
  6. W ten sposób uzyskasz jasny, kremowy sos, który oblepi cały makaron. Wówczas wyłącz gaz i nakładaj makaron na patelnię.
  7. Wierzch naszej carbonary posyp chrupiącym guanciale, dodatkową porcją sera i pieprzu. 
  8. Makaron trzeba serwować od razu - tak smakuje i wygląda najlepiej, smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.