Jeśli szukasz pomysłu na danie z makaronem, sięgnij po tradycyjną recepturę na pasta carbonara, czyli klasykę z zaledwie pięciu składników. Obłędny sos jajeczny bez dwóch zdań smakuje o niebo lepiej niż ten podrabiany na śmietanie. Z naszą techniką unikniesz też tzw. jajecznicy, a całość będzie kremowa, pięknie otulona i wybitnie smaczna.
Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron
Carbonara bez grama śmietany. Włoski specjał z jedynie pięciu składników
Przepis na makaron z pięciu składników to już klasyka - mowa tu oczywiście o pasta carbonara, która zachwyca każdym szczegółem. Zapomnij jednak o półproduktach - tu króluje jakość i smak! Niestety boczek, słabej jakości makaron, podrabiany ser czy śmietana są tutaj surowo zakazane, w końcu carbonara to piedestał rodem z Rzymu, którego nie warto popsuć.
Przepis na włoską carbonarę to z jednej strony bułka z masłem a z drugiej bardzo trudna sztuka. Wszystko zależy bowiem od odpowiedniej konsystencji sosu przygotowanego z jajek, sera pecorino i pieprzu. Wystarczy bowiem kilka sekund zbyt mocnego ognia, by kremowy ideał zamienić w zwyczajną jajecznicę. W naszej recepturze zdradzamy co zrobić, by tego uniknąć. Jest zatem włosko, smacznie i tradycyjnie!
Kremowa carbonara, czyli klasyczny makaron w najprostszym wydaniu
Składniki:
- makaron - najlepiej rigatoni,
- ser pecorino romano,
- 2 jajka,
- kawałek guanciale,
- pieprz grubo mielony.
Sposób przygotowania:
- Guanciale pozbaw skóry i pokrój na cienkie paseczki. Mięso wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmaż do uzyskania złoto-brązowego koloru i chrupiącej konsystencji. Pamiętaj, by moc palnika nie powinna być jednak zbyt duża.
- W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Pamiętaj, by ją posolić, i odrobinę odlać do kubka.
- Do miseczki wbij dwa żółtka (można wykorzystać także całe jedno jajko, jednak znacznie lżejsza i kremowa konsystencja bazuje jedynie na żółtku).
- Dodaj do żółtek starty na drobnych oczkach ser pecorino oraz dużą ilość grubo mielonego pieprzu. Na koniec wlewamy tłuszczyk po naszym guanciale. Wszystko starannie wymieszaj - najlepiej przy pomocy trzepaczki.
- Makaron gotuj, tak długo jak wskazuje producent na opakowaniu. Gdy pasta będzie al dente, wyłóż ją na patelnie (na małej mocy palnika), ekspresowo wlej także masę z żółtek i sera, całość delikatnie podlej wodą z makaronu i cały czas dokładnie mieszaj.
- W ten sposób uzyskasz jasny, kremowy sos, który oblepi cały makaron. Wówczas wyłącz gaz i nakładaj makaron na patelnię.
- Wierzch naszej carbonary posyp chrupiącym guanciale, dodatkową porcją sera i pieprzu.
- Makaron trzeba serwować od razu - tak smakuje i wygląda najlepiej, smacznego!