Przepis na zimową sałatkę, czyli zdrowa micha, która każdy zje ze smakiem. Dressing to połowa sukcesu

Przepis na zimową sałatkę to prawdziwe dzieło sztuki. Wystarczy połączyć kaszę z pieczonymi składnikami i zwieńczyć całość obłędnym dressingiem. Taki miks zasmakuje nawet największym przeciwnikom zielonej diety. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy pokroić, wrzucić do piekarnika i zmieszać!

Połowa stycznia już za nami, co za tym idzie, zapał do postanowień mija, a restrykcyjna dieta zaczyna nudzić. Warto zatem włączyć do domowego jadłospisu naszą kolorową sałatkę z pieczonych warzyw - to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i jednocześnie zdrowa micha pełna witamin. 

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Zimowa sałatka z pieczonych warzyw - kultowe połączenie, które nigdy się nie nudzi 

Zamiast zmuszać się do jedzenia warzyw, znacznie lepiej jest dać im szansę w kolorowej i pełnej witamin sałatce. W ten sposób uzyskamy obłędną przekąskę, a nawet dietetyczne danie, które nigdy się nie znudzi, a wiele osób poprosi nawet o solidną dokładkę. 

Sekretem smaku zimowej sałatki jest kompozycja, w której skład wchodzi kasza i pieczone warzywa. Można sięgnąć po paprykę, cukinie i bakłażana, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by na liście znalazła się też np. marchewka czy brukselka. Dodatkiem obowiązkowym jest kuskus, lekki dressing na bazie oliwy i oczywiście ser feta, który przełamie słodycz sosu i nada charakterystycznego smaku. 

Przepis na zimową sałatkę, czyli zdrowa micha pełna witamin 

Składniki: 

  • 250 g kaszy kuskus, 
  • 400 ciecierzycy z puszki lub słoika, 
  • papryka żółta i czerwona, 
  • cukinia, 
  • bakłażan, 
  • ser feta - ilość dowolna,
  • oliwa,
  • natka pietruszki, 
  • sól,
  • pieprz,
  • dwa ząbki czosnku, 
  • sok z cytryny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek warzywa. Ciecierzycę odcedź z zalewy. Papryki, bakłażana i cukinię dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Warzywa przełóż na blaszkę do pieczenia, skrop oliwą i piecz w 200 stopniach przez około 30 minut. 
  3. W tym czasie przygotuj kasze - kuskus zalej wodą, przykryj i poczekaj, aż ładnie napęcznieje.
  4. Sos - połącz oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i drobno posiekaną pietruszką. 
  5. Do miski wsyp kaszę, upieczone warzywa i wszystko dopraw i zalej sosem. 
  6. Na koniec pokrusz ser feta i ponownie wszystko wymieszaj. Smacznego! 
Więcej o: