Pałki z kurczaka w aromatycznej marynacie. Dodaj ten składnik, a skórka będzie złota i chrupiąca

Pałki z kurczaka to jeden z najprostszych obiadów, jakie możemy przygotować w domu. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim odpowiednia marynata. To ona sprawia, że mięso smakuje jeszcze lepiej. Jak przygotować zatem pałki w aromatycznej ziołowej marynacie? Wyjaśniamy.

Kurczak to jedno z tańszych mięs, więc świetnie sprawdzi się jako inflacyjny obiad. Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką, ale można też pokusić się o inne wariacje na temat dodatków. Tak czy siak, jest naprawdę pyszny. Moim zdaniem nie może jednak zabraknąć ziołowej marynaty, którą trzeba natrzeć mięso odpowiednio wcześniej. 

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Pałki z kurczaka w ziołowej marynacie - przepis. Kluczem do sukcesu jest czas 

Pałki z kurczaka będą obłędnie pyszne tylko wtedy, jeśli zadbamy o odpowiednią marynatę. Kluczem do sukcesu jest też czas. Warto natrzeć nią mięso dzień wcześniej, aby mogła "wgryźć się" w kurczaka. Gwarantujemy, że zauważysz różnicę i już nigdy nie zrobisz inaczej. 

Składniki: 

  • 10 pałek z kurczaka, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • 1 łyżeczka bazylii, 
  • 1 łyżeczka tymianku, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, 
  • sól,  
  • pieprz, 
  • olej. 

Jak zrobić pałki z kurczaka? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Pałki z kurczaka umyj i oczyść. Pozostaw w zimnej wodzie z trzema czubatymi łyżkami soli na godzinę. 
  2. Przygotuj marynatę. Wlej do niedużej miseczki cztery łyżki oleju. Dodaj przeciśnięty czosnek, słodką paprykę, paprykę ostrą, majeranek, bazylię oraz tymianek i całość dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. 
  3. Wyjmij pałki z solanki i osusz je ręcznikiem papierowym. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym. Następnie wlej do naczynia z pałkami przygotowaną marynatę i dokładnie natrzyj nią kurczaka. Odstaw do lodówki na całą noc. 
  4. Kiedy pałki już się zamarynowały, nagrzej piekarnik do 170 stopni i piecz mięso 45 minut. Następnie natrzyj je delikatnie kwaśną śmietaną, by skórka pięknie się przypiekła i piecz jeszcze kwadrans w 190 stopniach. 
  5. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! 
Więcej o: