Kurczak to jedno z tańszych mięs, więc świetnie sprawdzi się jako inflacyjny obiad. Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką, ale można też pokusić się o inne wariacje na temat dodatków. Tak czy siak, jest naprawdę pyszny. Moim zdaniem nie może jednak zabraknąć ziołowej marynaty, którą trzeba natrzeć mięso odpowiednio wcześniej.
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Pałki z kurczaka w ziołowej marynacie - przepis. Kluczem do sukcesu jest czas
Pałki z kurczaka będą obłędnie pyszne tylko wtedy, jeśli zadbamy o odpowiednią marynatę. Kluczem do sukcesu jest też czas. Warto natrzeć nią mięso dzień wcześniej, aby mogła "wgryźć się" w kurczaka. Gwarantujemy, że zauważysz różnicę i już nigdy nie zrobisz inaczej.
Składniki:
- 10 pałek z kurczaka,
- 5 ząbków czosnku,
- 4 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Jak zrobić pałki z kurczaka? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Pałki z kurczaka umyj i oczyść. Pozostaw w zimnej wodzie z trzema czubatymi łyżkami soli na godzinę.
- Przygotuj marynatę. Wlej do niedużej miseczki cztery łyżki oleju. Dodaj przeciśnięty czosnek, słodką paprykę, paprykę ostrą, majeranek, bazylię oraz tymianek i całość dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Wyjmij pałki z solanki i osusz je ręcznikiem papierowym. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym. Następnie wlej do naczynia z pałkami przygotowaną marynatę i dokładnie natrzyj nią kurczaka. Odstaw do lodówki na całą noc.
- Kiedy pałki już się zamarynowały, nagrzej piekarnik do 170 stopni i piecz mięso 45 minut. Następnie natrzyj je delikatnie kwaśną śmietaną, by skórka pięknie się przypiekła i piecz jeszcze kwadrans w 190 stopniach.
- Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!