Ciasto śnieżek to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Efekt puchu gwarantują te dwa tanie składniki

Zastanawiasz się jakie ciasto przygotować? Zamiast po raz kolejny piec klasyki jak szarlotka czy cynamonki postaw na lekki niczym piórko śnieżek. Ten idealnie puszysty deser skradnie serca największych smakoszy, a wystarczy połączyć kilka składników i włożyć blachę do lodówki.

Ciasta bez pieczenia wcale nie są gorsze od klasycznych, babcinych placków. Doskonałym dowodem jest puszysty i lekki śnieżek, który kusi już z daleka. Przygotowanie jest banalnie proste, jednak warto pamiętać o szczegółach. Dwa składniki grają tu główną rolę. 

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Doskonałe ciasto śnieżek, czyli obłędna pianka na herbatnikach 

Wśród domowych łakoci nie może zabraknąć zimowego hitu, jakim bez dwóch zdań jest ciasto śnieżek. Ten puszysty i delikatny specjał pięknie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Jest lekki niczym śnieg za oknem, a to za sprawą pianki przygotowanej z zaledwie kilku składników. Tu główną rolę grają przede wszystkim dwa produkty - galaretka i kremowy ser. 

Przy śnieżku nie trzeba dużo pracy. Cały proces nie jest skomplikowany, a poradzą sobie przy nim najwięksi nowicjusze. Skład jest prosty i tani, co z pewnością jest dużym atutem. To jednak nie koniec - warto postawić też na kokosowy dodatek i piękną dekorację. Tu doskonale sprawdzą się wiórki kokosowe.

Przepis na ciasto śnieżek - deser idealny na zimowe popołudnie  

Składniki: 

  • 50 g herbatników Petit Beurre, 
  • 2 galaretki cytrynowe lub winogronowe,
  • 500 ml wody do rozpuszczenia galaretek,
  • 500 g twarogu z wiaderka,
  • 2 czubate łyżki cukru pudru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 250 ml śmietany kremówki 30 proc. 
  • dodatkowo wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania: 

  1. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku, odstaw do wystudzenia.
  2. Do dużej miski przełóż ser, cukier, cukier waniliowy i na koniec wlej także kremową śmietankę. Wszystkie składniki miksuj na małych obrotach, aż powstanie kremowa i puszysta masa. 
  3. Pod koniec miksowania do naszej masy serowej przełóż lekko tężejąca galaretkę - wszystko nadal ubijaj. Wskazówka - ważne by galaretka była już przestudzona i lekko zaczęła tężeć.
  4. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia. Dno wyłóż herbatnikami. Wskazówka - zamiast ciasteczek można wykorzystać także okrągłe biszkopty - efekt jest równie smaczny i estetyczny.  
  5. Masę serową ostrożnie wylej na ciasteczka, wierzch starannie wyrównaj. Tak przygotowane ciasto zabezpiecz folią i przełóż do lodówki na kilka godzin. 
  6. Ciasto śnieżek udekoruj na koniec wiórkami kokosowymi. Ciasto jest gotowe do podania, smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.