Aksamitna i szybka w przygotowaniu. Gdy za oknem czuć mróz, rozgrzeje cię jak nic innego

Zima jest idealnym czasem na wypróbowanie wszystkich możliwych przepisów na zupy. Latem możemy na nie kręcić nosem, bo upał nie sprzyja ich jedzeniu. Teraz więc zapisz ten przepis i od razu zrób go na obiad. Dodanie tego składnika jest nieocenione.

Zima daje nam od kilku dni w kość. Jest to więc szansa na wykorzystanie najbardziej rozgrzewających potraw, jakie tylko możemy poznać. W ruch więc wchodzi rosół, ogórkowa, kapuśniak, czy nawet zupa meksykańska. Nie można również zapomnieć o potrawie, którą jest zupa brokułowa. Nie kojarzy się ona z zimą, niemniej jednak jej smak pasuje idealnie.

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

By zupa stała się lekka i kremowa, warto dodać do niej mleka. W połączeniu z warzywami i serem tworzy konsystencję, o której każdy marzy. Można ją podawać z różnymi dodatkami. Ja zazwyczaj decyduję się na grzanki czosnkowe lub świeże kawałki bułki. Przed podaniem można obsypać ją podprażoną cebulką. Dzięki temu nikt się jej nie oprze.

Przepis na zupę brokułową z serem

Składniki

  • 400 ml bulionu,
  • 400 g brokułów,
  • 400 g ziemniaków,
  • 50 g masła,
  • cebula,
  • 500 ml mleka,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 2 łyżki wody,
  • 3 łyżki parmezanu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W garnku rozgrzej masło. Gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć na nie obrany i posiekany czosnek. Smaż przez kilka chwil, do momentu zeszklenia.
  2. Brokuły przemyj i podziel na mniejsze różyczki. Dodaj go do czosnku, zamieszaj i zalej bulionem.
  3. Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku z bulionem, zalej mlekiem i dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Zagotuj całość i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
  4. Do miseczki wsyp skrobię ziemniaczaną i połącz ją z wodą. Mieszankę wlej do wywaru i dokładnie zamieszaj. Tak przygotowaną zupę zdejmij z ognia i zmiksuj za pomocą blendera. Podawaj ze startym parmezanem. Smacznego!
Więcej o: