Zapomniana przez wielu potrawa, która wraca do łask. Soczyste mięso podawane jest z tym sosem

Znamy potrawy, które przez lata były numerem jeden na naszych obiadowych stołach. Ich świetność minęła, a my zapomnieliśmy o ich istnieniu. Tak jest w tym przypadku. Tak przyrządzone mięso warto ponownie wykonać, bo jego smak jest niezastąpiony. Dużą rolę pełni tu nadzienie i sos.

Przepisów na soczyste i miękkie zrazy jest wiele i każda rodzina może pochwalić się jednym z nich. Każdy, kto chociaż trochę interesuje się gotowaniem zrobił je minimum raz w życiu, a później zapomniał o ich istnieniu. Pomimo że jest to świetna alternatywa dla kotletów mielonych, mało kto decyduje się na ich zrobienie. Warto to zmienić, a z tym przepisem będzie to łatwiejsze.

Zobacz wideo Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką

Wołowe mięso mielone połączone jest nie tylko z przyprawami, a także innymi składnikami, które dodają mu charakteru. Do jego środka wkłada się więc chrupiące ogórki kiszone i marchewkę. Nadzienie wymieszane jest z aromatyczną musztardą, która tylko dodaje smaku. Jakby tego było mało, całość polana jest domowym sosem pieczeniowym.

Przepis na zrazy z mielonej wołowiny

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa wołowego,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos

  • płyn powstały z pieczonego mięsa,
  • 150 ml wody,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj w kulę.
  2. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Marchewkę oraz ogórki kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie wszystko przełóż do miski, dodaj 2 łyżki musztardy, wymieszaj.
  3. Mięso podziel na 8 mniejszych kulek. Każdą z nich rozpłaszcz na dłoni, tworząc kotlecik. Na środku połóż farsz, następnie dokładnie zawiń, formując zrazy.
  4. Przygotowane zrazy obtocz w mące i przełóż do naczynia żaroodpornego. Włóż je do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz około 40 minut. Po tym czasie odlej powstały płyn z mięsa do rondelka.
  5. Do rondelka wlej również wodę i zagotuj to na wolnym ogniu. Z garnuszka odlej chochlę płynu i dokładnie wymieszaj w niej mąkę.
  6. Powstałą mieszankę przelej do rondelka i ponownie odlej chochlę płynu. Teraz dodaj do niej śmietanę i również wlej ją do reszty sosu. Na koniec dopraw sos solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
  7. Pod koniec pieczenia oblej mięso przygotowanym sosem. Podawaj całość z purée ziemniaczanym.
Więcej o: