Ekspresowe śniadanie, które będziesz powtarzać codziennie. Te jajka nie mają sobie równych

Dla niektórych zrobienie smacznego śniadania jest nie lada wyzwaniem. Z tym przepisem ten problem zniknie od razu. Naszym zdaniem trudno o smaczniejsze jajka, które będą miały odpowiednią konsystencję. Pokazujemy, jak zrobić je w kilka chwil.

Jajka są na tyle popularnym składnikiem, że próbowano z nich zrobić już naprawdę wiele. Można znaleźć przepisy na kotlety jajeczne, pasztet, pasty, a także placki. Są również nieodłącznym elementem elastycznych naleśników, czy także ciast. Oprócz tego, że świetnie sprawdzają się jako dodatki do obiadów, można z nich również zrobić pyszne śniadania. Jednym z nich są jajka w koszulce, które niektórym sprawiają problem.

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Jajka w koszulce są znanym, ale nie często wykonywanym śniadaniem. Mało kto decyduje się na ich przyrządzenie, bo wydają się skomplikowane i trudne. Nic bardziej mylnego, ponieważ nie trzeba do nich żadnych specjalnych umiejętności. Do zrobienia ich przygotuj niewielką ilość octu. Pamiętaj również, by jajka wbijać z jak najmniejszej odległości do wody, która lekko wrze. Takie jajka wyławiaj łyżką cedzakową i pozostaw je do lekkiego wystudzenia. Jeśli od razu położysz je na pieczywie, stanie się ono zbyt wilgotne i niesmaczne.

Przepis na kanapki z jajkami w koszulce

Składniki

  • kromki chleba tostowego,
  • 4 jajka,
  • łyżka octu,
  • woda,
  • kilka pomidorów koktajlowych,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wlej wodę i zagotuj ją na średnim ogniu. Następnie dodaj sól i ocet, zamieszaj.
  2. Gdy woda będzie lekko wrzeć nad samą powierzchnią wody rozbij jajko. Pamiętaj, aby jak najszybciej wpadło ono do wody. Gotuj je przez około 3 minuty, wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej. Czynność powtórz z każdym jajkiem.
  3. Kromki chleba tostowego przypiecz w tosterze lub na suchej patelni. Przygotowane jajka ułóż na pieczywie i posyp szczypiorkiem. Obok połóż podzielone na pół pomidorki i obsyp wszystko solą i pieprzem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.