Znajdziesz ją w każdym sklepie, ale w domowej wersji jest najlepsza. Możesz podać ją do obiadu

Sałatki i surówki dodawane są do prawie każdego obiadu. Przyrządzając jakąś z nich chcemy, by smak był wyrazisty i niezapomniany. Jeśli chcesz uzyskać taki efekt, musisz spróbować tego przepisu. Surówka, która z niego wychodzi jest jedną z najlepszych.

Kochamy sałatki i wszelkie surówki i nie wiemy tego od dziś. Gdy tylko nadarza się okazja robimy je w wielkich miskach, a później zajadamy się nimi do każdego posiłku. Ta surówka również nadaje się do jedzenia o każdej porze dnia, a nawet nocy. Jest to popularna i można ją znaleźć na półkach w każdym sklepie. Naszym zdaniem i tak smakuje dużo lepiej, gdy zrobimy ją samodzielnie.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Coleslaw to surówka obiadowa, a jej podstawowym składnikiem jest surowa, szatkowana kapusta biała. W zależności od upodobań można do niej dodać marchew, jabłko, czy nawet słodkiego ananasa. Do zrobienia sosu używa się majonezu, niektórzy łączą go z maślanką lub mlekiem. By całość miała lekko słodki posmak, wsypuje się do niej odrobinę cukru. Nie można również zapomnieć o świeżych ziołach, które nie tylko dodają smaku, a także świetnie się prezentują. Można do tego użyć posiekanej bazylii, mięty lub pietruszki.

Przepis na surówkę Coleslaw

Składniki

  • pół główki białej kapusty,
  • marchew,
  • mała cebula.

Składniki na sos

  • 3 łyżki majonezu,
  • 100 ml mleka,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki octu,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kapustę, marchew i cebulę obierz i poszatkuj na mniejsze kawałki.
  2. Do miseczki wlej majonez, dodaj mleko, ocet i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp sól, pieprz i cukier puder, ponownie zamieszaj do połączenia.
  3. Poszatkowane warzywa umieść w większej misce i zalej je powstałym sosem. Za pomocą łyżki wymieszaj je dokładnie.
  4. Gotową surówkę umieść na 2 godziny w lodówce, by smaki mogły się przegryźć. Po tym czasie jest gotowa do podania. Smacznego!
Więcej o: