Nie czekaj na wyjątkową okazję, by zrobić to ciasto. Jedna blacha to zdecydowanie za mało

Pieczenie ciast zarezerwowane jest na specjalne okazje takie jak święta, urodziny, czy wielkie rodzinne imprezy. Czasem nie warto czekać do takiego wydarzenia, bo można sobie odmówić naprawdę świetnego smaku. To ciasto zrób bez okazji i zobacz, jak rodzina będzie się nim zajadać.

Od lat zachwycamy się takimi wypiekami jak sernik, szarlotka, czy karpatka. Na każdą możliwą okazję robimy właśnie je i zbieramy słowa zachwytu. Do listy najsmaczniejszych deserów możemy teraz dopisać jeszcze jedną pozycję. Jest nią ciasto migdałowe z masą kajmakową i pianką. Taka propozycja może być dla większości nowością, lecz gwarantujemy, że jest warta przygotowania.

Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]

Ciasto migdałowe łączy w sobie naprawdę wiele smaków. Przede wszystkim zbudowane jest z półkruchego ciasta, które przed wypieczeniem wysmarowane jest słodką pianką. W środku znajduje się masa kajmakowa z migdałami, a góra posypana jest obfitą ilością nasion.

Przepis na ciasto migdałowiec

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 g mąki krupczatki,
  • 250 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki śmietany 18%.

Składniki na piankę

  • 5 białek,
  • 150 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego.

Składniki na masę

  • 250 g masła,
  • puszka masy kajmakowej,
  • 200 g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie wypieku zacznij od przygotowania ciasta. Na stolnicy wymieszaj mąkę pszenną z krupczatką. Dodaj do nich proszek do pieczenia, a także posiekaną kostkę masła. Wszystko wymieszaj do lekkiego połączenia.
  2. Do składników wlej oddzielone od białek żółtka, a także śmietanę. Wszystko wyrób za pomocą dłoni do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Gotowe ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o wielkości przygotowanej wcześniej blachy.
  4. Teraz czas na piankę. Białka wlej do miski i ubij je na sztywną pianę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Tak przygotowane podziel na 3 części i każdą z nich wysmaruj wcześniej rozwałkowane ciasto.
  5. Placki oddzielnie przełóż do blachy. Każdy z nich piecz w 190°C przez około 30 minut.
  6. W czasie pieczenia możesz przyrządzić masę. Masło przenieś do miski i utrzyj je za pomocą miksera na jasną konsystencję. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo masę kajmakową. Miksuj do połączenia. Na sam koniec dodaj płatki migdałowe i wmieszaj je za pomocą szpatułki.
  7. Wypieczone placki przełóż przygotowaną masą. Ostatni placek obsyp obficie migdałami. Włóż wypiek do lodówki na około 2 godziny, by masa stężała.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.