Przepis na naleśniki zna niemal każdy, jednak nasza wariacja na temat ciasta to prawdziwe mistrzostwo. Sprawdź co dodać zamiast mąki i poczuj różnicę w smaku i teksturze placków. Wyjdą lekkie, cienkie i niezwykle delikatne.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Naleśniki inaczej. Zastąp mąkę tym składnikiem, a ciasto będzie o niebo lepsze
Naleśniki to kulinarny banał, jednak jak się okazuje, nie każdy zna przepis na wersję idealną. Warto zatem poznać ciekawą i oryginalną wersję, gdzie zamiast mąki znajdziemy zupełnie inny produkt. Sypki zamiennik wpłynie nie tylko na smak, ale i na smażenie i końcową teksturę, która nie ukrywamy, jest znakomita!
Klasyczne naleśniki bazują na jajach, mleku, wodzie gazowanej i oczywiście mące. Ostatni produkt warto jednak zamienić na kaszę mannę, która sprawi, że danie będzie niebiańsko smaczne. Jest jednak jeden haczyk - kaszę należy wcześniej namoczyć w mleku przez około 30 minut. Bez obaw, zapewniamy, że taki zabieg jest warty poświęcenia.
Przepis na naleśniki bez mąki - dodaj kaszę mannę i ciesz się obłędnym smakiem
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy,
- szklanka mleka,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- 2 jajka,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 3 łyżki roztopionego masła lub oleju.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od kaszy. Produkt zalej mlekiem i zostaw na 30 minut leżakowania - w tym czasie kaszą pięknie napęcznieje.
- Kaszę przełóż do większej miski, dodaj jajka, sól, cukier, roztopione masło i na koniec esencję waniliową. Wskazówka - esencję można zastąpić ziarnami wanilii lub np. syropem.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowane ciasto na bazie kaszy smaż porcjami na rozgrzanej, suchej patelni. Tłuszcz jest zbędny, bo dodaliśmy go już do naszej masy.
- Naleśniki smaż z obu stron na złoty kolor.
- Gdy naleśniki są gotowe możemy je serwować - polecamy dodać domowej konfitury lub dżemu, kremu budyniowego, klasycznego nadzienia serowego lub solidnej porcji owoców. Smacznego!