Najlepsza zupa na zimowe obiady. Idealnie rozgrzewa, a na dodatek urzeka aromatem przypraw

Zupa fasolowa to doskonały pomysł na obiad w zimowe dni. Pyszne danie dostarcza nam wielu witamin, które wspierają układ odpornościowy. Fasolowa na wędzonce smakuje wyjątkowo aromatycznie, a apetyczny zapach sprawia, że trudno poprzestać na jednej porcji.

Najlepszym sposobem na rozgrzanie się po powrocie do domu zimą jest spożycie ciepłej, pożywnej zupy. Świetnie sprawdzi się tu fasolowa, która zawiera aromatyczny bulion, jak i sporo warzyw. Jej przygotowanie nie jest wcale tak trudne, jak wiele osób przypuszcza. Poniżej przedstawiamy jeden z najprostszych przepisów na smakowite danie. 

Zobacz wideo Kotlety z fasoli [HAPS VEGE]

Najlepsza zupa na zimowe mrozy. Fasolowa nie tylko obłędnie smakuje, ale i rozgrzewa

Zupa fasolowa to idealne połączenie bulionu, warzyw, mięsa oraz przypraw. Jeśli przyrządzisz jej nieco więcej, będziesz mieć zapewniony sycący obiad na co najmniej dwa dni. Posiłek możesz dodatkowo uświetnić chrupiącymi grzankami lub kromką świeżego chleba. Głód i chłód nie mają szans w starciu z tym daniem.

Składniki:

  • 250 g fasoli białej,
  • 200 g kiełbasy lub wędzonych żeberek,
  • 1,5 l wody,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 por,
  • 1 cebula biała,
  • 4 małe ziemniaki,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz.

Zupa fasolowa na wędzonce. Sposób przygotowania

Fasolę zalej dzień wcześniej zimną wodą. Następnego dnia odcedź ją z wody i przełóż do garnka. Zalej ją 1,5 l wody, a następnie dodaj przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i majeranek, a także podsmażoną na oliwie wędzonkę (kiełbasa powinna być pokrojona w kostkę). Gotuj całość na małym ogniu przez pół godziny. 

Po tym czasie dodaj umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa (oprócz ziemniaków). Por umieść w wywarze w całości, podobnie jak obraną cebulę. Kontynuuj gotowanie, a w międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki. Włóż je do osobnego rondla, zalej wodą i ugotuj. Kiedy zmiękną, odcedź je i przełóż do gotującej się zupy.

W momencie, gdy fasola, jak i mięso staną się miękkie, wyjmij żeberka. Obierz je z mięsa, które z powrotem umieść w wywarze. W ostatnim etapie przygotuj zasmażkę. Mąkę połącz z roztopionym na patelni masłem i dodaj do zupy. Wszystko dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Pyszna zupa fasolowa jest gotowa do podania na talerze. Jeśli chcesz, możesz ją dodatkowo wzbogacić o posiekaną pietruszkę. Smacznego!

Więcej o: