Z tym przepisem staniesz się królową tłustego czwartku. Pulchne i miękkie jak obłoczki oponki serowe znikną w mig

Tłusty czwartek już niedługo, a ty nadal nie wiesz, co przygotować dla swoich bliskich? Styczeń to idealna pora, by trenować karnawałowe przepisy. Oponki serowe z pewnością znajdą rzeszę wielbicieli i na całe szczęście, ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Nie czekaj ani chwili dłużej i przygotuj słodką przekąskę jeszcze dziś.

W czym tkwi sekret idealnych oponek serowych? Podczas jedzenia powinny być puchate, a struktura twarogu nie powinna być wyczuwalna. Aby osiągnąć ten efekt, warto zblendować twaróg lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. W ostateczności czeka nas dużo pracy podczas rozgniatania go widelcem, jednak dla perfekcyjnego efektu warto.

Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 220 g cukru białego,
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 5 żółtek,
  • 1,5 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • cukier puder lub lukier do dekoracji.

Mistrzowskie oponki serowe bez drożdży. Ten karnawałowy przysmak zasmakuje każdemu

  • Twaróg rozgniatamy widelcem, blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. 
  • Do twarogu dodajemy żółtka, aromat waniliowy, spirytus, cukier i śmietanę. Całość dokładnie mieszamy.
  • Do ciasta na oponki dosypujemy przesianą przez sito mąkę i sodę oczyszczoną. Zagniatamy ciasto, aż uzyskamy jednolitą, gęstą masę. 
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1,5-2 cm. 
  • Z ciasta wycinamy okręgi, z których następnie (za pomocą kieliszka) wycinamy środki. Powinny powstać płaskie oponki.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Gdy będzie odpowiednio gorący, przekładamy partiami oponki serowe i smażymy z obu stron. Powinny się ładnie zarumienić.
  • Usmażone oponki wyjmujemy ostrożnie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Gdy oponki nieco wystygną, możemy udekorować je cukrem pudrem lub lukrem. Lepiej wstrzymać się z tym zabiegiem, kiedy domowe słodkości są gorące. Wówczas dekoracja może się zważyć lub całkowicie wchłonąć w usmażone oponki. Przygotowane odpowiednio będą stanowiły wyśmienity dodatek do kawy i herbaty. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.