Tłusty czwartek już niedługo, a ty nadal nie wiesz, co przygotować dla swoich bliskich? Styczeń to idealna pora, by trenować karnawałowe przepisy. Oponki serowe z pewnością znajdą rzeszę wielbicieli i na całe szczęście, ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Nie czekaj ani chwili dłużej i przygotuj słodką przekąskę jeszcze dziś.
Fot. Serghei Savchiuc / Unsplash
REKLAMA
REKLAMA
W czym tkwi sekret idealnych oponek serowych? Podczas jedzenia powinny być puchate, a struktura twarogu nie powinna być wyczuwalna. Aby osiągnąć ten efekt, warto zblendować twaróg lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. W ostateczności czeka nas dużo pracy podczas rozgniatania go widelcem, jednak dla perfekcyjnego efektu warto.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
220 g cukru białego,
500 g twarogu półtłustego,
5 żółtek,
1,5 szklanki śmietany 18 proc.,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżka spirytusu,
kilka kropel aromatu waniliowego,
olej lub smalec do smażenia,
cukier puder lub lukier do dekoracji.
Mistrzowskie oponki serowe bez drożdży. Ten karnawałowy przysmak zasmakuje każdemu
Twaróg rozgniatamy widelcem, blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
Do twarogu dodajemy żółtka, aromat waniliowy, spirytus, cukier i śmietanę. Całość dokładnie mieszamy.
Do ciasta na oponki dosypujemy przesianą przez sito mąkę i sodę oczyszczoną. Zagniatamy ciasto, aż uzyskamy jednolitą, gęstą masę.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1,5-2 cm.
Z ciasta wycinamy okręgi, z których następnie (za pomocą kieliszka) wycinamy środki. Powinny powstać płaskie oponki.
W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Gdy będzie odpowiednio gorący, przekładamy partiami oponki serowe i smażymy z obu stron. Powinny się ładnie zarumienić.
Usmażone oponki wyjmujemy ostrożnie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Gdy oponki nieco wystygną, możemy udekorować je cukrem pudrem lub lukrem. Lepiej wstrzymać się z tym zabiegiem, kiedy domowe słodkości są gorące. Wówczas dekoracja może się zważyć lub całkowicie wchłonąć w usmażone oponki. Przygotowane odpowiednio będą stanowiły wyśmienity dodatek do kawy i herbaty. Smacznego!