Wilgotne pączki z serka homogenizowanego łyżką kładzione - banalnie proste i szybkie

Wilgotne pączki z serka homogenizowanego to świetna alternatywa dla klasycznego karnawałowego przysmaku. Poza wyjątkowym smakiem ich największym atutem jest to, że możemy przygotować je w bardzo prosty i szybki sposób. Jak je zrobić? Zapraszamy do poznania sekretnego przepisu.

Pączki na serku homogenizowanym kładzione łyżką - prosty przepis

Pączki na serku homogenizowanym są mega mięciutkie i pyszne w smaku. Waniliowy smak tych słodyczy jeszcze bardziej urozmaici przekąskę. Pączki kładzione łyżką to prawdziwy hit w czasie karnawału. Wystarczy duża łyżka, garnek z rozgrzanym olejem i oczywiście dobrze wyrobione ciasto na pączki.

Jeśli aktualnie nie dysponujesz dużą ilością czasu, to wypróbuj ten przepis na szybkie pączki na serku homogenizowanym. Poniższa receptura zdecydowanie przypadnie Ci do gustu.

Przepis na pączki z serka homogenizowanego:

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 sporej wielkości jajka
  • około 1,5 szklanki mąki pszennej
  • odrobina soli
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Serek połącz z jajkami.
  2. Wyrób dobrze masę.
  3. Przesiej mąkę, połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól.
  4. Całość wymieszaj.
  5. Rozgrzej olej w garnku.
  6. Weź łyżkę sporej wielkości. Nabierz ciasto i wlej je na rozgrzany olej. Przystąp do smażenia.
  7. Później odcedź usmażone pączki. Umieść je na ręczniku papierowym.
  8. Posyp cukrem pudrem usmażone pączki.
Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Jak zrobić pączki z serka homogenizowanego z wanilią? Z tym przepisem wykonasz je w kilka chwil

Jak zrobić pyszne pączki z serka homogenizowanego z korzennymi przyprawami? Do poniższego przepisu przyda się ponownie duża łyżka, przygotowane pączki będą jednak bardziej wyraziste w smaku ze względu na użyte przyprawy. 

Składniki:

  • 3 jaja
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • około 250-300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • odrobina cukru
  • odrobina soli
  • cynamon
  • kardamon
  • mielona wanilia
  • olej - do smażenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Połącz ją z jajkami, cukrem, solą oraz przyprawami.
  3. Dolej spirytus.
  4. Następnie przystąp do wyrabiania ciasta.
  5. Weź garnek z grubym dnem. Rozgrzej olej.
  6. Weź łyżkę stołową. Nabierz ciasto i wlej je na rozgrzany olej.
  7. Przejdź do smażenia.
  8. Później weź łyżkę cedzakową.
  9. Wyciągnij usmażone pączki.
  10. Umieść je na ręczniku papierowym.
  11. Następnie wymieszaj cukier puder z korzennymi przyprawami.
  12. Posyp tą mieszanką przygotowane pączki.

Przed procesem smażenia, warto sprawdzić temperaturę oleju. Można wykonać to za pomocą małego kawałka ciasta. Wrzuć odrobinę ciasta do garnka na rozgrzany olej. Jeżeli zacznie skwierczeć, możesz przejść do smażenia pączków. Pamiętaj także o tym, że pączki należy smażyć małymi partiami, aby ciasto się nie skleiło, a temperatura oleju nie spadła za nisko. Przysmak można serwować nie tylko z cukrem pudrem, ale i polewą czekoladową. Aby przygotować pyszną polewę, wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady ze śmietaną lub mlekiem w kąpieli wodnej. 

Zobacz też: Przepis na dobre ciasto, które przygotujesz z tego, co zostanie Ci po zrobieniu pączków

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.