Tak robią sernik gospodynie na południu Polski. Zasługuje na oklaski. Wyróżnia go jeden składnik

Serniki to doskonały materiał do eksperymentowania. Nie dość, że do zrobienia ich można używać naprawdę szerokiej gamy serów, to jeszcze bardzo dobrze znoszą testowanie przeróżnych dodatków, którymi można przełożyć lub udekorować serową warstwę. Takim nietypowy sernik robi się między innymi na południu Polski w powiecie limanowskim. Oto przepis Koła Gospodyń Wiejskich na sernik z kisielem.

Sernik może być na ciepło lub na zimno. Ze spodem lub bez. Do jego zrobienia można użyć twarogu, mascarpone, serka śmietankowego, a nawet podbić jego smak serami wytrawnymi, takimi jak gorgonzola lub grana padano. Serniki robi się z owocami lub bez, niektórzy dodają rodzynki (kontrowersyjny składnik), nie brakuje też amatorów serników z galaretką lub, dla odmiany, z polewą. 

Zobacz wideo Tak zrobisz pyszny sernik baskijski. Rozpływa się w ustach

Jaki by jednak ten sernik nie był, zawsze jest przepyszny (no może poza tym z rodzynkami...). Do bardzo wdzięczne ciasto do przeprowadzania na nim różnych kulinarnych eksperymentów. Jeżeli wydaje wam się jednak, że jedliście już wszystkie możliwe rodzaje sernika, to jest duża szansa, że na ten jeszcze nie trafiliście. Chodzi o sernik z kisielem, a konkretne z kisielową pianką. Przepis na taką wersję znaleźliśmy w książce "Regionalna książka kucharska Lachów i Górali z przepisów Kół Gospodyń Wiejskich powiatu limanowskiego", która została wydana w 2004 roku. Zamieszczony tam sernik z kisielem pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich ze wsi Krosna w powiecie limanowskim, w gminie laskowa. Jak go zrobić? Poniżej instrukcja krok po kroku.

Przepis na sernik z kisielem Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • margaryna,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka kakao,
  • słoik dżemu.

Na masę serową:

  • 1,3 kg sera,
  • 8 jajek,
  • kostka masła,
  • kostka margaryny,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Na piankę:

  • 120 g cukru,
  • 4 białka,
  • 2 czerwone kisiele.

Sposób przygotowania:

Z wymienionych składników (oprócz kakao) zagniatamy ciasto, a potem dzielimy je na trzy części. Tylko do jednej dodajemy kakao. Na wysmarowanej blaszce rozkładamy jedną białą część ciasta, a dwie pozostałe wkładamy do zamrażarki.

Ser mielimy w maszynce. Oddzielamy białka od żółtek. Te drugie ucieramy z cukrem, masłem oraz margaryną na puszystą masę. Gdy będzie gotowa, stopniowo dodajemy do niej zmielony ser. Cały czas ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy do masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą na koniec delikatnie dodajemy do masy serowej.

Teraz pora na kisielową piankę, czyli gwóźdź programu. Najpierw ubijamy na sztywno cztery białka, a gdy będziemy zbliżać się do końca, dosypujemy kisiele i cukier, i jeszcze chwilę ubijamy składniki. 

Ciasto, które na początku rozłożyliśmy na blaszce, smarujemy dżemem. Wyjmujemy z zamrażarki ciemne ciasto i ścieramy je na tarce prosto na dżem. Wykładamy masę serową, na nią kładziemy piankę, a na piankę ścieramy drugie zamrożone ciasto, tym razem jasne. Pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Więcej o:
Copyright © Agora SA