Oto najlepsze pączki, jakie w życiu jadłam. Sekretem jest zastąpienie mąki wyjątkowym składnikiem

Najlepszy przepis na pączki musi być sprawdzony. I choć zazwyczaj wybieramy tradycyjną recepturę, warto od czasu do czasu zaryzykować i poznać całkiem nowe smaki. Zobacz, jak zrobić najlepsze łakocie na tłusty czwartek, jakie kiedykolwiek jadłam.

Najlepsze pączki na tłusty czwartek? Kokosowe łakocie w wersji bezglutenowej to hit 

Chcesz poznać najlepszy przepis na pączki, który nie zawiera mąki? Choć wielu z nas zdecydowanie gustuje w tradycyjnych smakach, czasem warto zaryzykować i spróbować czegoś wyjątkowego. Sama ostrożnie podchodziłam do tego przepisu, który jednak okazał się moim ulubionym. Co ważne, jest on bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi. Poniżej znajdziesz nietypową recepturę na najlepsze pączki na tłusty czwartek.

Najlepsze pączki - przepis krok po kroku:  

Składniki na ciasto, które są nam potrzebne, to:  

  • 4 jaja 
  • około 50 ml miodu płynnego 
  • 80 ml oleju kokosowego 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego. 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 150 g wiórków kokosowych – zmielonych 

Składniki na polewę: 

  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • łyżeczka oleju kokosowego 
  • wiórki kokosowe - do dekoracji 

Wykonanie:

  1. Wlej olej kokosowy i rozpuść go. Później połącz go z miodem.
  2. Dodawaj stopniowo po jednym jajku. Dołóż wanilię.
  3. Dołóż zmiksowane wiórki. Dodaj sodę.
  4. Weź blaszkę z wnękami na babeczki. Nasmaruj tłuszczem i napełnij ciastem.
  5. Później rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Umieść blaszkę w piekarniku.
  7. Upiecz.
  8. Następnie wykonaj polewę.
  9. Połącz i podgrzej wszystkie składniki na polewę.
  10. Pączki polej polewą i posyp wiórkami.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Dobre pączki klasyczne - dla tych, którzy cenią kulinarne tradycje

Dobre pączki wykonane według klasycznej receptury to również świetny sposób na świętowanie karnawału. Impreza będzie przednia, a smak pulchniutkich pączków podbije nawet wybredne podniebienia. Klasyczne pączki można nadziać dowolnym składnikiem, może być to dżem, konfitura czy ulubiony krem. Oczywiście, aby i te karnawałowe łakocie były udane, potrzebna nam będzie najlepsza mąka na pączki. Jaka jest zatem najlepsza mąka do pączków? Dobrym wyborem jest mąka pszenna luksusowa, typ 550. Przejdźmy do sposobu wykonania.

Składniki:

  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 2-4 łyżki wanilii - może być cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • odrobina soli
  • olej
  • cukier puder
  • 25-40 g masła
  • opcjonalnie dżem, marmolada lub dowolny słodki krem 

Wykonanie:

  1. Wykonaj zaczyn. Drożdże pokrusz. Połącz je z 1 łyżką mąki. Dołóż łyżeczkę cukru. Zalej mlekiem w ilości około 1/4 szklanki. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Dalej wymieszaj wanilię, jajko i żółtka.
  3. Przesiej mąkę. Wymieszaj ją z solą.
  4. Dodaj zaczyn. Dolej resztę ciepłego mleka i masę jajeczną.
  5. Wyrób.
  6. Dolej stopione masło.
  7. Wyrabiaj przez kolejne pięć minut.
  8. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  9. Po wyrośnięciu, rozwałkuj ciasto. Podziel na części, uformuj pączki.
  10. Rozgrzej olej i przystąp do smażenia.
  11. Później wyciągnij pączki na ręcznik papierowy.
  12. Posyp cukrem pudrem.
  13. Opcjonalnie możesz napełnić pączki dżemem po usmażeniu. Dla ułatwienia możesz wykorzystać szprycę i wypełnić łakocie ulubionym nadzieniem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.