Kotlety mielone nie są daniem wykwintnym, ale okazuje się, że mogą takim być. Wystarczy zrezygnować z bułki tartej. Oto przepis na królewskie kotlety mielone, które na pewno na stałe zagoszczą w twoim domu.
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Królewskie kotlety mielone - przepis. Inspiracja na obłędnie pyszny obiad
Kotlety mielone to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Soczyste mięso podane z ziemniakami i surówką - aż ślinka cieknie. Okazuje się jednak, że w bardzo łatwy sposób można jeszcze bardziej podbić smak tego dania. Jak to zrobić? Przede wszystkim wystarczy zamienić bułkę tartą na inny składnik. Jest nim siemię lniane. Poza zmianą panierki warto dodać też odrobinę masła.
Jak zrobić królewskie kotlety mielone? Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 100 g masła,
- 1 szklanka siemienia lnianego zmielonego na drobny pył,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, pokrój drobno i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Mięso mielone połącz z podsmażoną cebulą, jajkiem, solą i pieprzem. Dodaj także połowę szklanki zmielonego siemienia lnianego. Wyrób wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Z gotowej mięsnej masy uformuj placuszki, a na środek każdego wyłóż małą łyżeczkę masła. Kolejny krok to uformowanie kotletów.
- Kotlety obtocz w pozostałej części zmielonego siemienia lnianego i smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż będą złote z obu stron.
- Gotowe kotlety mielone odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z ulubioną surówką i ziemniakami.