Naleśniki nie tylko na słodko. Te w wersji wytrawnej z kurczakiem zrobią furorę na każdej imprezie karnawałowej

Naleśniki z reguły spożywamy na słodko. Jedni wolą je z dżemem, inni z serkiem homogenizowanym lub prażonymi jabłkami. Nie każdy jednak wie, że w wersji wytrawnej smakują równie wyśmienicie. Kluczem do sukcesu jest oczywiście pyszny farsz. Ten z kurczakiem i serem jest znakomity, ale tylko, gdy dodasz to warzywo.

Farsz z kurczakiem będzie nie tylko pyszny, ale i sycący. Z tego powodu naleśniki w wersji wytrawnej mają przewagę nad tymi, które podajemy na słodko. Jak je przygotować? Choć składników jest wiele, to zrobienie farszu nie powinno nikomu sprawić kłopotu. Przekonaj się sama i zaskocz gości nietypową propozycją.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Składniki na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 por,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 180 g sera żółtego,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • sól i pieprz w ilości do smaku,
  • olej do smażenia.

Takich naleśników nie jedliście. Tego farszu nie powstydziliby się najlepsi kucharze

  1. Do miski przesiewamy mąkę. Łączymy ją z jajkami, mlekiem, wodą gazowaną i szczyptą soli. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy naleśniki.
  3. Teraz przygotowujemy farsz. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju.
  4. Do smażącego się kurczaka dodajemy przyprawy: paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz i tymianek.
  5. Pieczarki kroimy w plastry i dodajemy do smażącego się kurczaka. 
  6. Pora siekamy w pół talarki i smażymy z kurczakiem oraz pieczarkami.
  7. Zawartość patelni zalewamy śmietanką i zmniejszamy moc palnika.
  8. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do farszu.
  9. Całość doprawiamy i czekamy, aż sos zgęstnieje.

Gdy sos z farszu dokładnie oblepi składniki, a całość nieco przestygnie, wystarczy zawinąć farsz w usmażone wcześniej naleśniki. Dla dodatkowego efektu możemy wypanierować złożone w trójkąt lub zwinięte w rulon naleśniki. Podane z sosem czosnkowym zrobią furorę na każdej imprezie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.