Naleśniki z reguły spożywamy na słodko. Jedni wolą je z dżemem, inni z serkiem homogenizowanym lub prażonymi jabłkami. Nie każdy jednak wie, że w wersji wytrawnej smakują równie wyśmienicie. Kluczem do sukcesu jest oczywiście pyszny farsz. Ten z kurczakiem i serem jest znakomity, ale tylko, gdy dodasz to warzywo.
Fot. Shutterstock, Shebeko
REKLAMA
REKLAMA
Farsz z kurczakiem będzie nie tylko pyszny, ale i sycący. Z tego powodu naleśniki w wersji wytrawnej mają przewagę nad tymi, które podajemy na słodko. Jak je przygotować? Choć składników jest wiele, to zrobienie farszu nie powinno nikomu sprawić kłopotu. Przekonaj się sama i zaskocz gości nietypową propozycją.
REKLAMA
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Składniki na naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mleka,
pół szklanki wody gazowanej,
3 jajka,
3 łyżki masła klarowanego,
szczypta soli.
Składniki na farsz:
500 g piersi z kurczaka,
150 g pieczarek,
1 por,
200 ml śmietanki kremówki,
180 g sera żółtego,
2 łyżeczki papryki słodkiej,
1 łyżeczka czosnku granulowanego,
pół łyżeczki tymianku,
sól i pieprz w ilości do smaku,
olej do smażenia.
Takich naleśników nie jedliście. Tego farszu nie powstydziliby się najlepsi kucharze
Do miski przesiewamy mąkę. Łączymy ją z jajkami, mlekiem, wodą gazowaną i szczyptą soli. Całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy naleśniki.
Teraz przygotowujemy farsz. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju.
Do smażącego się kurczaka dodajemy przyprawy: paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz i tymianek.
Pieczarki kroimy w plastry i dodajemy do smażącego się kurczaka.
Pora siekamy w pół talarki i smażymy z kurczakiem oraz pieczarkami.
Zawartość patelni zalewamy śmietanką i zmniejszamy moc palnika.
Ser ścieramy na tarce i dodajemy do farszu.
Całość doprawiamy i czekamy, aż sos zgęstnieje.
Gdy sos z farszu dokładnie oblepi składniki, a całość nieco przestygnie, wystarczy zawinąć farsz w usmażone wcześniej naleśniki. Dla dodatkowego efektu możemy wypanierować złożone w trójkąt lub zwinięte w rulon naleśniki. Podane z sosem czosnkowym zrobią furorę na każdej imprezie. Smacznego!