Przygotowania do tłustego czwartku pełną parą. Chrust z przepisu Ewy Wachowicz to idealny klasyk

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, warto więc już teraz przetestować rewelacyjny przepis na faworki. Ewa Wachowicz stawia na klasykę i określoną listę składników. Dzięki złotym proporcjom i odrobinie trunku chrust wyjdzie chrupiący, lekki i wprost wyborny.

W Tłusty Czwartek na stołach króluje wiele słodkości, zaczynając od hojnie nadzianych pączków po rumiane oponki. Babciną klasyką i tradycją obchodzoną w wielu domach jest także robienie chrustu, czy jak ktoś woli faworków. Przepis Ewy Wachowicz to prawdziwy majstersztyk, który zawsze się udaje. 

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Chrust Ewy Wachowicz, czyli wyśmienite łakocie na Tłusty Czwartek 

Tłusty czwartek, który wypada w tym roku 8 lutego, jest prawdziwym świętem wszystkich łasuchów. Wówczas na stole nie może zabraknąć słodyczy i łakoci domowej roboty. Faworki, czy inaczej chrust to klasyka gatunku i jeden z faworytów tego święta. Jak zatem przygotować te kruche ciasteczka, by wyszły jak te z przepisu babci? Ewa Wachowicz ma na to niezawodny patent.  

Idealnie złociste, chrupiące i oprószone cukrem pudrem - tym charakteryzują się domowe faworki, które lubi niemal każdy. Jak radzi Ewa Wachowicz, warto zwrócić uwagę na produkty i proporcje. Poza bazą nie może zabraknąć także odrobiny mocnego trunku i posypki, w której skład wchodzi cynamon! Takie połączenie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, którą zapamięta każdy. Znana autorka przepisów podzieliła się recepturą na Instagramie @ewawachowicz

Faworki z przepisu Ewy Wachowicz. Nie zapomnij o tym dodatku, a wyjdą idealnie chrupiące

Składniki: 

  • 8 żółtek,
  • 4 jaja,
  • 400 g mąki,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • kieliszek spirytusu,
  • łyżka mleka,
  • mąka do podsypania,
  • masło klarowane lub smalec do smażenia,
  • cukier puder z cynamonem do posypania.
 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przesiania mąki. Dodaj do niej jajka i żółtka, roztopione mało, spirytus, mleko i cukier puder. Wskazówka Wachowicz - pozostałe białka można wykorzystać do zrobienia bezy. 
  2. Masę dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut leżakowania. Pamiętaj, by ciasto przykryć ściereczka, by się nie zeschnęło. 
  3. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki płat i złóż na trzy części. Ponownie płat rozwałkuj bardzo cienko. 
  4. Teraz krojenie - zadbaj o odpowiedni kształt radu. W każdej sztuce zrób też na środku nacięcie. Później ciasto przewiń przez dziurkę. Czynność powtórz z pozostałym chrustem. 
  5. Faworki smaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym lub smalcu bezwonnym. 
  6. Gotowe ciasteczka odsącz z nadmiaru tłuszczu i na koniec odtocz w cukrze pudrze zmieszanym z cynamonem. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.