W Tłusty Czwartek na stołach króluje wiele słodkości, zaczynając od hojnie nadzianych pączków po rumiane oponki. Babciną klasyką i tradycją obchodzoną w wielu domach jest także robienie chrustu, czy jak ktoś woli faworków. Przepis Ewy Wachowicz to prawdziwy majstersztyk, który zawsze się udaje.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Chrust Ewy Wachowicz, czyli wyśmienite łakocie na Tłusty Czwartek
Tłusty czwartek, który wypada w tym roku 8 lutego, jest prawdziwym świętem wszystkich łasuchów. Wówczas na stole nie może zabraknąć słodyczy i łakoci domowej roboty. Faworki, czy inaczej chrust to klasyka gatunku i jeden z faworytów tego święta. Jak zatem przygotować te kruche ciasteczka, by wyszły jak te z przepisu babci? Ewa Wachowicz ma na to niezawodny patent.
Idealnie złociste, chrupiące i oprószone cukrem pudrem - tym charakteryzują się domowe faworki, które lubi niemal każdy. Jak radzi Ewa Wachowicz, warto zwrócić uwagę na produkty i proporcje. Poza bazą nie może zabraknąć także odrobiny mocnego trunku i posypki, w której skład wchodzi cynamon! Takie połączenie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, którą zapamięta każdy. Znana autorka przepisów podzieliła się recepturą na Instagramie @ewawachowicz.
Faworki z przepisu Ewy Wachowicz. Nie zapomnij o tym dodatku, a wyjdą idealnie chrupiące
Składniki:
- 8 żółtek,
- 4 jaja,
- 400 g mąki,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- kieliszek spirytusu,
- łyżka mleka,
- mąka do podsypania,
- masło klarowane lub smalec do smażenia,
- cukier puder z cynamonem do posypania.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przesiania mąki. Dodaj do niej jajka i żółtka, roztopione mało, spirytus, mleko i cukier puder. Wskazówka Wachowicz - pozostałe białka można wykorzystać do zrobienia bezy.
- Masę dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut leżakowania. Pamiętaj, by ciasto przykryć ściereczka, by się nie zeschnęło.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki płat i złóż na trzy części. Ponownie płat rozwałkuj bardzo cienko.
- Teraz krojenie - zadbaj o odpowiedni kształt radu. W każdej sztuce zrób też na środku nacięcie. Później ciasto przewiń przez dziurkę. Czynność powtórz z pozostałym chrustem.
- Faworki smaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym lub smalcu bezwonnym.
- Gotowe ciasteczka odsącz z nadmiaru tłuszczu i na koniec odtocz w cukrze pudrze zmieszanym z cynamonem. Smacznego!