Każdy miłośnik łakoci powinien zrobić pączki z przepisu Magdy Gessler przynajmniej raz w życiu

Pączki Magdy Gessler można zrobić teraz samodzielnie w domu. W tym celu należy zaopatrzyć się w przepis restauratorki oraz odpowiednie składniki. Jest to bardzo dobry pomysł, zwłaszcza że cena pączków Magdy Gessler w tym roku wzrosła aż o 22 proc.

Pączki Magdy Gessler - przepisy mają znaczenie

Przepis na pączki Magdy Gessler jest kultowy. Tłusty czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami, to idealny moment, aby znaleźć dobrą recepturę na pączki domowej roboty. Co prawda, łakocie od znanej restauratorki możemy zakupić w cukierni, ale przygotowanie ich samodzielnie, może sprawić nam jeszcze więcej satysfakcji i frajdy. Zwłaszcza gdy przygotujemy je z pociechami. Przepis na pączki Magdy Gessler znajdziecie poniżej.

Pączki Magdy Gessler - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • około 600 g mąki
  • szklanka mleka
  • szklanka żółtek
  • 100 g drożdży
  • szklanka cukru
  • smalec - do smażenia
  • 1/3 szklanki masła klarowanego 
  • konfitura różana
  • cukier puder - do posypki

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Drożdże rozkrusz, rozpuść je w mleku. Odstaw na chwilę i dodaj do mąki.
  3. Dołóż ubite żółtka z cukrem.
  4. Dolej pozostałe mleko.
  5. Masło roztop, przestudź i przelej do reszty składników.
  6. Wymieszaj ciasto. Porządnie je wyrób.
  7. Później odstaw ciasto w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  8. Następnie rozwałkuj je i wytnij koła szklanką. Nałóż na każdy krążek konfiturę.
  9. Zaklej.
  10. Tak przygotowane pączki ułóż znowu w ciepłym miejscu, aby wyrosły.
  11. Później rozgrzej tłuszcz w garnku z grubym dnem.
  12. Smaż pączki partiami.
  13. Usmażone pączki odcedź łyżką cedzakową.
  14. Połóż je na ręczniku papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  15. Później posyp pączki do smaku cukrem pudrem.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Pączki na szybko. Bez wyrabiania i bez czekania, aż ciasto urośnie

A może jednak wolicie pączki w wersji ekspresowej? Macie dosyć czekania, aż ciasto wyrośnie i będziecie mogli przejść do smażenia? Wiemy, że może być to irytujące, zwłaszcza dla osób, które długo pracują. Mamy na to sposób - mega przepis na ekspresowe pączki jogurtowe.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego lub odrobina samej sproszkowanej wanilii
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mały kieliszek spirytusu
  • olej

Wykonanie:

  1. Rozgrzej olej. Wlej do oleju spirytus. Podgrzej, a później wyłącz.
  2. Przygotuj ciasto.
  3. Weź jogurt, jajko, cukier i wymieszaj.
  4. Dalej przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia.
  5. Wyrób ciasto.
  6. Ciasto nabieraj łyżką i wrzucaj na gorący olej.
  7. Smaż pączki stopniowo.
  8. Odcedź je z tłuszczu i połóż na ręcznik papierowy.
  9. Posyp gotowe pączki cukrem pudrem.
  10. Podawaj na ciepło.

Pączki Magdy Gessler - cena 2024 szokuje

Ile kosztuje pączek u Magdy Gessler w cukierni? Temat ten wzbudza wiele emocji. Wynika to z faktu, że cena dla wielu jest bardzo wysoka. W roku 2024 musimy zapłacić 22 złote za jednego pączka. Jeszcze rok temu pączki Magdy Gessler kosztowały 18 zł, ich cena zatem wzrosła o ponad 20 proc.

Zobacz też: Chrusty na drożdżach lub z proszkiem do pieczenia. Dwa sprytne sposoby na puszyste faworki

Więcej o: