Krem, mus i puszysty biszkopt - to brzmi jak ciasto idealne. Z każdym kęsem jest coraz smaczniejsze

Słodkie desery uwielbia chyba każdy. Zajadamy się nimi przy każdej możliwej okazji. Zazwyczaj wykonujemy najprostsze i najbardziej znane przepisy, jednak ta receptura sprawi, że zechce się trochę poeksperymentować. Prezentuje się jak z najlepszej cukierni, a zrobione jest w domu.

Jest takie ciasto, które zawsze podziwiałam u innych, a nigdy go nie zrobiłam. Gdy się mu przyglądałam miałam wrażenie, że jest za bardzo skomplikowane i nie poradzę sobie z jego wykonaniem. Jakie było moje zdziwienie, kiedy poznałam jego przepis. Okazuje się, że nie ma w nim nic skomplikowanego. Wręcz przeciwnie, może sobie z nim poradzić nawet osoba, która nie jest doświadczonym cukiernikiem.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Ciasto leśny mech wyróżnia się na tle innych wypieków żywymi kolorami. Zielony biszkopt, który jest lekki i miękki jak obłoczek swoją barwę zawdzięcza szpinakowi. Ciasto przełożone jest musem truskawkowym, a także kremową masą śmietankową. Całość prezentuje się pysznie i na samą myśl chce się je zjeść.

Przepis na ciasto leśny mech

Składniki na biszkopt

  • 600 g szklanki mąki,
  • 250 g cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • 4 jajka,
  • 300 ml oleju.

Składniki na mus truskawkowy

  • 3 galaretki truskawkowe,
  • 1,5 kg truskawek.

Składniki na masę kremową

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 100 ml wrzątku.

Sposób przygotowania

  1. Jakiś czas przed przygotowaniem ciasta wyjmij szpinak z zamrażarki. Gdy się rozmrozi, odciśnij z niego nadmiar wody i zblenduj go na papkę.
  2. Jajka wbij do miski i ubij je wraz z cukrem na kremową konsystencję. Cały czas ubijając, wlewaj powoli olej. Następnie wsyp mąkę wymieszają z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj to na gładką masę.
  3. Do tak przygotowanego ciasta dodaj szpinak i dokładnie wymieszaj do połączenia. Gotową masę przelej do blaszki, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Włóż ją do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz około 40 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij ją z urządzenia i pozostaw do wystudzenia.
  4. Teraz czas na przygotowanie innych składników. Owoce dokładnie umyj, usuń szypułki i podziel na mniejsze kawałki. Zblenduj je na gładko i przelej do garnuszka. Ustaw owoce na średnim ogniu, dodaj galaretki i dokładnie wymieszaj do połączenia. Mieszankę odstaw do wystudzenia.
  5. Z chłodnego biszkopta zetrzyj wierzch, następnie przełóż mus i włóż go do lodówki do stężenia.
  6. W tym czasie zajmij się kremem śmietankowym. Do miski przelej kremówkę i ubij ją z cukrem pudrem. Cały czas miksując, dodaj mascarpone. Na sam koniec wlej żelatynę, którą wcześniej rozpuściłeś we wrzątku.
  7. Śmietankę rozprowadź równomiernie na musie, obsyp wszystko wcześniej zebraną częścią biszkoptu. Dla lepszego efektu możesz udekorować ciasto świeżymi truskawkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.