-
Haps
-
Jak przygotować
- Krem, mus i puszysty biszkopt - to brzmi jak ciasto idealne. Z każdym kęsem jest coraz smaczniejsze
Krem, mus i puszysty biszkopt - to brzmi jak ciasto idealne. Z każdym kęsem jest coraz smaczniejsze
Słodkie desery uwielbia chyba każdy. Zajadamy się nimi przy każdej możliwej okazji. Zazwyczaj wykonujemy najprostsze i najbardziej znane przepisy, jednak ta receptura sprawi, że zechce się trochę poeksperymentować. Prezentuje się jak z najlepszej cukierni, a zrobione jest w domu.
Jest takie ciasto, które zawsze podziwiałam u innych, a nigdy go nie zrobiłam. Gdy się mu przyglądałam miałam wrażenie, że jest za bardzo skomplikowane i nie poradzę sobie z jego wykonaniem. Jakie było moje zdziwienie, kiedy poznałam jego przepis. Okazuje się, że nie ma w nim nic skomplikowanego. Wręcz przeciwnie, może sobie z nim poradzić nawet osoba, która nie jest doświadczonym cukiernikiem.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Ciasto leśny mech wyróżnia się na tle innych wypieków żywymi kolorami. Zielony biszkopt, który jest lekki i miękki jak obłoczek swoją barwę zawdzięcza szpinakowi. Ciasto przełożone jest musem truskawkowym, a także kremową masą śmietankową. Całość prezentuje się pysznie i na samą myśl chce się je zjeść.
Przepis na ciasto leśny mech
Składniki na biszkopt
- 600 g szklanki mąki,
- 250 g cukru,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 450 g mrożonego szpinaku,
- 4 jajka,
- 300 ml oleju.
Składniki na mus truskawkowy
- 3 galaretki truskawkowe,
- 1,5 kg truskawek.
Składniki na masę kremową
- 500 ml śmietanki kremówki,
- 500 g serka mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny,
- 100 ml wrzątku.
Sposób przygotowania
- Jakiś czas przed przygotowaniem ciasta wyjmij szpinak z zamrażarki. Gdy się rozmrozi, odciśnij z niego nadmiar wody i zblenduj go na papkę.
- Jajka wbij do miski i ubij je wraz z cukrem na kremową konsystencję. Cały czas ubijając, wlewaj powoli olej. Następnie wsyp mąkę wymieszają z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj to na gładką masę.
- Do tak przygotowanego ciasta dodaj szpinak i dokładnie wymieszaj do połączenia. Gotową masę przelej do blaszki, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Włóż ją do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz około 40 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij ją z urządzenia i pozostaw do wystudzenia.
- Teraz czas na przygotowanie innych składników. Owoce dokładnie umyj, usuń szypułki i podziel na mniejsze kawałki. Zblenduj je na gładko i przelej do garnuszka. Ustaw owoce na średnim ogniu, dodaj galaretki i dokładnie wymieszaj do połączenia. Mieszankę odstaw do wystudzenia.
- Z chłodnego biszkopta zetrzyj wierzch, następnie przełóż mus i włóż go do lodówki do stężenia.
- W tym czasie zajmij się kremem śmietankowym. Do miski przelej kremówkę i ubij ją z cukrem pudrem. Cały czas miksując, dodaj mascarpone. Na sam koniec wlej żelatynę, którą wcześniej rozpuściłeś we wrzątku.
- Śmietankę rozprowadź równomiernie na musie, obsyp wszystko wcześniej zebraną częścią biszkoptu. Dla lepszego efektu możesz udekorować ciasto świeżymi truskawkami.