• Link został skopiowany

Kotlety mielone zamieniłam na ten przysmak. Teraz klasyczny obiad jest milion razy lepszy

Kotlety można zrobić na wiele różnych sposobów. Mogą się różnić rodzajem mięsa, panierką, niektóre mogą mieć również nadzienie. Pomimo że jest ich wiele i tak mało kto zna ten przysmak. Odkryłam go niedawno i przepadłam. Teraz gości na moim stole częściej niż mielone.
Kotlety ziemniaczane. Przepis
fot. shutterstock.com/Joanna 12

Standardowy polski obiad to ziemniaki, surówka i soczysty kotlet. W takim zestawieniu możemy znaleźć schabowe, mielone, dewolaja i nadziewane rolady. Pomimo że mamy w czym wybierać, czasem warto skusić się na coś nowego. Taką nowością może okazać się ten przepis. Ryżowe kotlety mogą brzmieć nudno, lecz nic z tych rzeczy. Ich wnętrze pobudza zmysły i nie daje o sobie zapomnieć.

Zobacz wideo Kotlety mielone w cieście francuskim

Kotlety ryżowe wyróżniają się na tle innych tym, że nie mają w sobie ani grama mięsa. Oprócz tego można w nich zasmakować aromatycznego nadzienia z pieczarek, cebuli, czosnku i dużej ilości przypraw. Uformowane w odpowiedni sposób, panierowane i wysmażone są świetną alternatywą dla mielonych. Można do nich użyć już ugotowanego ryżu z wczorajszego obiadu.

Przepis na kotlety ryżowe

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu,
  • średnia cebula,
  • 400 g pieczarek,
  • 10 jajek,
  • szklanka bułki tartej,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia.
  2. W rondelku z wodą umieść 9 jajek i gotuj je przez około 10 minut. Powinny być ugotowane na twardo. Po ugotowaniu ostudź, obierz ze skorupki i pokrój w niewielkie kawałki.
  3. Pieczarki dokładnie przemyj pod bieżącą wodą, cebulę obierz. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na gorącym tłuszczu przez kilka chwil.
  4. Ryż, jajka, cebulę, pieczarki, jedno surowe jajko, a także posiekaną natkę pietruszki wrzuć do większej miski. Dopraw całość solą i pieprzem i podsyp łyżką bułki tartej. Składniki dokładnie wyrób za pomocą dłoni, do połączenia.
  5. Po wyrobieniu, z powstałej masy uformuj kotleciki na kształt mielonych. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej i ułóż na gorącym tłuszczu. Kotlety smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: