Kotlety można zrobić na wiele różnych sposobów. Mogą się różnić rodzajem mięsa, panierką, niektóre mogą mieć również nadzienie. Pomimo że jest ich wiele i tak mało kto zna ten przysmak. Odkryłam go niedawno i przepadłam. Teraz gości na moim stole częściej niż mielone.
fot. shutterstock.com/Joanna 12
REKLAMA
REKLAMA
Standardowy polski obiad to ziemniaki, surówka i soczysty kotlet. W takim zestawieniu możemy znaleźć schabowe, mielone, dewolaja i nadziewane rolady. Pomimo że mamy w czym wybierać, czasem warto skusić się na coś nowego. Taką nowością może okazać się ten przepis. Ryżowe kotlety mogą brzmieć nudno, lecz nic z tych rzeczy. Ich wnętrze pobudza zmysły i nie daje o sobie zapomnieć.
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlety mielone w cieście francuskim
Kotlety ryżowe wyróżniają się na tle innych tym, że nie mają w sobie ani grama mięsa. Oprócz tego można w nich zasmakować aromatycznego nadzienia z pieczarek, cebuli, czosnku i dużej ilości przypraw. Uformowane w odpowiedni sposób, panierowane i wysmażone są świetną alternatywą dla mielonych. Można do nich użyć już ugotowanego ryżu z wczorajszego obiadu.
Przepis na kotlety ryżowe
Składniki:
2 woreczki ryżu,
średnia cebula,
400 g pieczarek,
10 jajek,
szklanka bułki tartej,
świeża natka pietruszki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia.
W rondelku z wodą umieść 9 jajek i gotuj je przez około 10 minut. Powinny być ugotowane na twardo. Po ugotowaniu ostudź, obierz ze skorupki i pokrój w niewielkie kawałki.
Pieczarki dokładnie przemyj pod bieżącą wodą, cebulę obierz. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na gorącym tłuszczu przez kilka chwil.
Ryż, jajka, cebulę, pieczarki, jedno surowe jajko, a także posiekaną natkę pietruszki wrzuć do większej miski. Dopraw całość solą i pieprzem i podsyp łyżką bułki tartej. Składniki dokładnie wyrób za pomocą dłoni, do połączenia.
Po wyrobieniu, z powstałej masy uformuj kotleciki na kształt mielonych. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej i ułóż na gorącym tłuszczu. Kotlety smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.