Ziemniaczane nie mogą się równać z tym przysmakiem. Placki wawelskie są o niebo lepsze

Świat placków jest bardzo rozbudowany. Można je zrobić tak naprawdę z każdego warzywa, jakie znamy. Ten przepis jednak żadnego nie uwzględnia, a smakiem przebija klasyki. Jak zrobić przysmak, który oczaruje całą rodzinę? Przepis jest prosty.

Placki wawelskie jak można się domyślić pochodzą z Krakowa. To właśnie tam wiele osób się nimi zajada, a inne miejsca w Polsce mogą nawet o nich nie wiedzieć. Przygotowanie ich to bułka z masłem, nie trzeba nic trzeć tak jak w przypadku placków warzywnych. Kasza jęczmienna w połączeniu z serem tworzy smaczny specjał, który można podać zarówno na śniadanie, jak i na obiad.

Zobacz wideo Placki z kiszonej kapusty - fuczki

Placki wawelskie można zaserwować z różnymi dodatkami. Moja znajoma zajada się nimi maczając kawałki w sosie czosnkowym. Jeśli jednak takie połączenie nie przypada ci do gustu, możesz użyć sosu grzybowego lub pieczeniowego. Kwaśna śmietana również sprawdzi się jako taki dodatek.

Przepis na placki wawelskie

Składniki

  • 200 g kaszy jęczmiennej,
  • jajko,
  • niewielka cebula,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 80 g startego żółtego sera,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • odrobina ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia. Gdy stanie się chłodna, wrzuć ją do większej miski.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim warzywo. Po wysmażeniu przelej ją do kaszy.
  3. Do składników wbij również jajka, wsyp mąkę, dodaj mleko, przyprawy i starty ser. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia.
  4. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i formuj na niej zgrabne placki. Smaż je z dwóch stron na rumiany kolor. Podawaj je z domowym sosem grzybowym lub czosnkowym.
Więcej o: