Placki wawelskie jak można się domyślić pochodzą z Krakowa. To właśnie tam wiele osób się nimi zajada, a inne miejsca w Polsce mogą nawet o nich nie wiedzieć. Przygotowanie ich to bułka z masłem, nie trzeba nic trzeć tak jak w przypadku placków warzywnych. Kasza jęczmienna w połączeniu z serem tworzy smaczny specjał, który można podać zarówno na śniadanie, jak i na obiad.
Zobacz wideo Placki z kiszonej kapusty - fuczki
Placki wawelskie można zaserwować z różnymi dodatkami. Moja znajoma zajada się nimi maczając kawałki w sosie czosnkowym. Jeśli jednak takie połączenie nie przypada ci do gustu, możesz użyć sosu grzybowego lub pieczeniowego. Kwaśna śmietana również sprawdzi się jako taki dodatek.
Przepis na placki wawelskie
Składniki
- 200 g kaszy jęczmiennej,
- jajko,
- niewielka cebula,
- 150 g mąki pszennej,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżki masła,
- 80 g startego żółtego sera,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
- odrobina ostrej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia. Gdy stanie się chłodna, wrzuć ją do większej miski.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim warzywo. Po wysmażeniu przelej ją do kaszy.
- Do składników wbij również jajka, wsyp mąkę, dodaj mleko, przyprawy i starty ser. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia.
- Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i formuj na niej zgrabne placki. Smaż je z dwóch stron na rumiany kolor. Podawaj je z domowym sosem grzybowym lub czosnkowym.