Pasztet drobiowy to wyjątkowy przysmak, który może nam posłużyć m.in. za pyszne i pożywne smarowidło do kanapek. Wykonany w warunkach domowych, smakuje o niebo lepiej od produktu sklepowego. Choć na jego przygotowanie należy poświęcić trochę czasu i uwagi, to gwarantujemy, że jest on tego wart.
Przepis na domowy pasztet z mięsa drobiowego może z pozoru wydawać się skomplikowany. Wystarczy jednak podążać za poniższą instrukcją, a smakołyk będzie gotowy, nim się obejrzysz. Najlepsze jest to, że za jednym "zamachem" otrzymujesz zarówno pasztet, jak i pyszny rosół, który możesz podać następnego dnia na obiad.
Składniki:
Zacznij od oczyszczenia i opłukania udek z kurczaka. Umieść mięso w wysokim garnku, a następnie zalej je zimą wodą i zagotuj. Jeśli na powierzchni pojawią się szumowiny, wyłów je i wyrzuć z wywaru. Gotuj dalej na wolnym ogniu przez godzinę, teraz już bez przykrycia.
W międzyczasie dokładnie umyj wszystkie warzywa. Pietruszkę, marchew oraz selera obierz i przekrój na kilka mniejszych kawałków. Cebulę obierz tylko z wierzchu, odkrój jej końce, a w dalszej kolejności opal ją nad palnikiem. Przełóż wszystko do gotującego się wywaru z mięsem. Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Na samej górze umieść kilka gałązek natki pietruszki.
Gotuj całość na niewielkim ogniu przez ok. 80 minut. Pod koniec dodaj nieco soli, zamieszaj i zdejmij garnek z ognia, aby zupa przestygła. Przygotuj miskę, umieść w niej bułkę (np. kajzerkę) i zalej ją rosołem. Odczekaj 15 minut. W tym czasie oczyść wątróbki drobiowe. Drugą cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, po czym dodaj pokrojoną cebulę i ząbki czosnku w całości.
Duś wszystko przez kilka minut, dodaj wątróbkę i duś przez kolejne 7-10 minut. Pozostaw ją do ostygnięcia. Z ugotowanego rosołu wyjmij warzywa i kurczaka. Mięso, marchew i selera zostaw, a całą resztę wyrzuć. Wszystkie składniki, łącznie z bułką, przeciśnij przez maszynkę do mięsa. Rozbij jajka, białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, żółtka z kolei dodaj do mięsa doprawionego gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Do masy z mięsem dodaj ubite białka i delikatnie zamieszaj. Blachę do pieczenia natłuść, a następnie wylej na nią niemal gotowy pasztet. Teraz pozostało jedynie zapiec go w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Po ok. 50 minutach przysmak będzie gotowy. Odstaw go do ostudzenia i przełóż do lodówki. Już po kilku godzinach możesz się nim zajadać. Smacznego!