Przepis na pasztet. Domowe smarowidło zrobisz w kilka minut, a przy okazji... ugotujesz rosół

Domowy pasztet drobiowy to doskonałe smarowidło do kanapek oraz imprezowa przekąska. Z naszego przepisu wychodzi nie tylko pełen aromatu, lecz także wyjątkowo delikatny i wilgotny. Co najlepsze, w rezultacie przygotowań otrzymasz i pasztet, i rosół, który możesz zaserwować na obiad.

Pasztet drobiowy to wyjątkowy przysmak, który może nam posłużyć m.in. za pyszne i pożywne smarowidło do kanapek. Wykonany w warunkach domowych, smakuje o niebo lepiej od produktu sklepowego. Choć na jego przygotowanie należy poświęcić trochę czasu i uwagi, to gwarantujemy, że jest on tego wart.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Najlepszy przepis na domowy pasztet "dwa w jednym". Uzyskujesz pyszne smarowidło i rosół na obiad

Przepis na domowy pasztet z mięsa drobiowego może z pozoru wydawać się skomplikowany. Wystarczy jednak podążać za poniższą instrukcją, a smakołyk będzie gotowy, nim się obejrzysz. Najlepsze jest to, że za jednym "zamachem" otrzymujesz zarówno pasztet, jak i pyszny rosół, który możesz podać następnego dnia na obiad.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 2 udka z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 por,
  • 1 bułka pszenna,
  • 50 g selera,
  • pół natki pietruszki,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • sól i pieprz.

Domowy pasztet drobiowy. Sposób przygotowania

Zacznij od oczyszczenia i opłukania udek z kurczaka. Umieść mięso w wysokim garnku, a następnie zalej je zimą wodą i zagotuj. Jeśli na powierzchni pojawią się szumowiny, wyłów je i wyrzuć z wywaru. Gotuj dalej na wolnym ogniu przez godzinę, teraz już bez przykrycia. 

W międzyczasie dokładnie umyj wszystkie warzywa. Pietruszkę, marchew oraz selera obierz i przekrój na kilka mniejszych kawałków. Cebulę obierz tylko z wierzchu, odkrój jej końce, a w dalszej kolejności opal ją nad palnikiem. Przełóż wszystko do gotującego się wywaru z mięsem. Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Na samej górze umieść kilka gałązek natki pietruszki.

Gotuj całość na niewielkim ogniu przez ok. 80 minut. Pod koniec dodaj nieco soli, zamieszaj i zdejmij garnek z ognia, aby zupa przestygła. Przygotuj miskę, umieść w niej bułkę (np. kajzerkę) i zalej ją rosołem. Odczekaj 15 minut. W tym czasie oczyść wątróbki drobiowe. Drugą cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, po czym dodaj pokrojoną cebulę i ząbki czosnku w całości.

Duś wszystko przez kilka minut, dodaj wątróbkę i duś przez kolejne 7-10 minut. Pozostaw ją do ostygnięcia. Z ugotowanego rosołu wyjmij warzywa i kurczaka. Mięso, marchew i selera zostaw, a całą resztę wyrzuć. Wszystkie składniki, łącznie z bułką, przeciśnij przez maszynkę do mięsa. Rozbij jajka, białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, żółtka z kolei dodaj do mięsa doprawionego gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Do masy z mięsem dodaj ubite białka i delikatnie zamieszaj. Blachę do pieczenia natłuść, a następnie wylej na nią niemal gotowy pasztet. Teraz pozostało jedynie zapiec go w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Po ok. 50 minutach przysmak będzie gotowy. Odstaw go do ostudzenia i przełóż do lodówki. Już po kilku godzinach możesz się nim zajadać. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.