Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest niezwykle ważny. Poza dostarczeniem energii i potrzebnych składników, ważne jest, żeby posiłek także znakomicie smakował i był łatwy w przygotowaniu. Przepisem idealnym jest zatem omlet puszysty jak chmurka podany ze smakowitymi dodatkami.
Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego
Idealny omlet na śniadanie z zaledwie kilku składników
Zdrowe, kolorowe i oryginalne śniadanie to w zasadzie nic trudnego. Idealnym przykładem jest przepis na omlet, który wymaga zaledwie kilku składników, a smak jest wyrafinowany i perfekcyjny. Tu podstawą jest puszysta piana z białek połączona z resztą składników no i oczywiście obłędne dodatki, które sprawią, że śniadanie nabierze smaków i kolorów.
Przepis na omlet to przysłowiowa bułka z masłem, efekt zaś rozpieszcza kubki smakowe i z pewnością cieszy oko. Klasyczne, jajeczne śniadanie króluje w dwóch wersjach - słodkiej i słonej. Dziś skupimy się jednak na wytrawnej wersji ze świeżą zieleniną i całą masą warzyw oraz ciągnącego się sera. Kluczem do sukcesu jest prostota, jednak oryginalne dodatki gwarantują prawdziwą ucztę zmysłów.
Jak zrobić omlet na śniadanie? Przepis, który zawsze idealnie wychodzi
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 płaskie łyżki mąki,
- 25 ml mleka,
- szczypta soli,
- ulubiony ser,
- wędlina,
- łyżka masła do smażenia,
- ulubione zioła lub np. garść szpinaku,
- warzywa np. papryka, oliwki, pieczarki.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Następnie do żółtek dosypujemy mąkę, mleko i sól - całość ubijamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
- Z kolei białka ubijamy na sztywną pianę.
- Obie masy łączymy ze sobą, mieszamy tylko do połączenia składników.
- Teraz przechodzimy do smażenia naszego omleta. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną. Na wierzch, zanim zetną się jajka, układamy warzywa, szynkę oraz ser. Wskazówka - możemy też podsmażyć wędlinę i np. paprykę wczesniej - wówcza omlet będzie smaczniejszy, a wnętrze chrupiące i o niebo smaczniejsze.
- Omlet smażymy w obu stron na złoty kolor. Na koniec przekładamy go na talerz i gotowe, smacznego!