Omlet puszysty jak chmurka to przepis na ekspresowe i wyborne śniadanie. Wystarczy prosty skład

Jajka podane na śniadanie to prawdziwe mistrzostwo. Niestety jajecznica i sadzone mogą się szybko znudzić, dlatego warto poznać przepis na puszysty i lekki niczym chmurka omlet. Kluczem do sukcesu jest tu okrojony skład, idealna masa no i oczywiście znakomite podanie - zarówno na słodko, jak i słono.

Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest niezwykle ważny. Poza dostarczeniem energii i potrzebnych składników, ważne jest, żeby posiłek także znakomicie smakował i był łatwy w przygotowaniu. Przepisem idealnym jest zatem omlet puszysty jak chmurka podany ze smakowitymi dodatkami. 

Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego

Idealny omlet na śniadanie z zaledwie kilku składników

Zdrowe, kolorowe i oryginalne śniadanie to w zasadzie nic trudnego. Idealnym przykładem jest przepis na omlet, który wymaga zaledwie kilku składników, a smak jest wyrafinowany i perfekcyjny. Tu podstawą jest puszysta piana z białek połączona z resztą składników no i oczywiście obłędne dodatki, które sprawią, że śniadanie nabierze smaków i kolorów. 

Przepis na omlet to przysłowiowa bułka z masłem, efekt zaś rozpieszcza kubki smakowe i z pewnością cieszy oko. Klasyczne, jajeczne śniadanie króluje w dwóch wersjach - słodkiej i słonej. Dziś skupimy się jednak na wytrawnej wersji ze świeżą zieleniną i całą masą warzyw oraz ciągnącego się sera. Kluczem do sukcesu jest prostota, jednak oryginalne dodatki gwarantują prawdziwą ucztę zmysłów.

Jak zrobić omlet na śniadanie? Przepis, który zawsze idealnie wychodzi 

Składniki: 

  • 2 jajka,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • 25 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • ulubiony ser,
  • wędlina,
  • łyżka masła do smażenia,
  • ulubione zioła lub np. garść szpinaku,
  • warzywa np. papryka, oliwki, pieczarki.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Następnie do żółtek dosypujemy mąkę, mleko i sól - całość ubijamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
  2. Z kolei białka ubijamy na sztywną pianę.
  3. Obie masy łączymy ze sobą, mieszamy tylko do połączenia składników.
  4. Teraz przechodzimy do smażenia naszego omleta. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną. Na wierzch, zanim zetną się jajka, układamy warzywa, szynkę oraz ser. Wskazówka - możemy też podsmażyć wędlinę i np. paprykę wczesniej - wówcza omlet będzie smaczniejszy, a wnętrze chrupiące i o niebo smaczniejsze. 
  5. Omlet smażymy w obu stron na złoty kolor. Na koniec przekładamy go na talerz i gotowe, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.