Kotlety mielone w tej wersji wprawią cię w zachwyt. Będą soczyste i aromatyczne i to bez... mięsa mielonego

Kotlety mielone to absolutna klasyka polskich obiadów i robimy je bardzo często. W niektórych domach na tyle często, że niektórym mogły nieco spowszednieć. Jednak nasz dzisiejszy przepis na kotlety mielone sprawi, że na nowo je pokochacie. Co w nich takiego wyjątkowego? Wszystko - smak, aromat i jedna rzecz - wcale nie są robione z mięsa mielonego, które zazwyczaj kupujemy na kotlety.

Kotlety mielone wcale nie muszą być zrobione z mięsa mielonego w maszynce, chociaż ta wersja jest nam najlepiej znana. Jak się okazuje, do przygotowania najsmaczniejszych kotletów możemy użyć innego składnika, którym najczęściej zajadamy się w Wielkanoc. Słyszeliście o kotletach mielonych z białej kiełbasy? Jeśli nie, czas nadrobić zaległości. Takie kotleciki są soczyste, aromatyczne i naprawdę przepyszne. Jednak musisz wybrać odpowiednią kiełbasę - z parzonej kotletów nie zrobisz. 

Zobacz wideo

Kotlety mielone z białej kiełbasy - klasyczny obiad w zupełnie nowej wersji

Składniki:

  • ok. 1 kg białej surowej kiełbasy
  • 2 małe jajka
  • czerstwa bułka namoczona w bulionie lub mleku
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, odrobina majeranku
  • 2 ząbki czosnku lub pół cebuli startej na tarce
  • tłuszcz do smażenia

Kotlety z białej kiełbasy - sposób wykonania:

  1. Białą kiełbasę (a w zasadzie surowe i wyrobione mięso) wyjmij z osłonki i przełóż do miski. Wbij jajka i dodaj bułkę porządnie odciśniętą z mleka lub bulionu. 
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub cebulę startą na tarce. Następnie dodaj do smaku przyprawy i całość wyrób. Masa może być lekko kleista - to nic złego. 
  3. Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i uformuj je w kształt niewielkich kotlecików. Następnie każdy z nich obtocz w bułce tartej i uklep. 
  4. Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz. Może to być smalec, może to być olej - dowolnie. Kiedy tłuszcz będzie już rozgrzany, połóż na nim kotlety i smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż zrobią się rumiane i apetyczne. 

Wskazówka: Do masy na kotlety z białej kiełbasy możesz dodać jeszcze jeden składnik, kojarzący się z Wielkanocą. Chodzi o tarty chrzan - ten dodatek sprawi, że kotlety będą jeszcze smaczniejsze i wyraziste w smaku. Wówczas uważaj z pieprzem, żeby finalnie kotleciki nie wyszły zbyt pikantne. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA