-
Haps
-
Jak przygotować
- Kotlety mielone w tej wersji wprawią cię w zachwyt. Będą soczyste i aromatyczne i to bez... mięsa mielonego
Kotlety mielone w tej wersji wprawią cię w zachwyt. Będą soczyste i aromatyczne i to bez... mięsa mielonego
Kotlety mielone to absolutna klasyka polskich obiadów i robimy je bardzo często. W niektórych domach na tyle często, że niektórym mogły nieco spowszednieć. Jednak nasz dzisiejszy przepis na kotlety mielone sprawi, że na nowo je pokochacie. Co w nich takiego wyjątkowego? Wszystko - smak, aromat i jedna rzecz - wcale nie są robione z mięsa mielonego, które zazwyczaj kupujemy na kotlety.
Kotlety mielone wcale nie muszą być zrobione z mięsa mielonego w maszynce, chociaż ta wersja jest nam najlepiej znana. Jak się okazuje, do przygotowania najsmaczniejszych kotletów możemy użyć innego składnika, którym najczęściej zajadamy się w Wielkanoc. Słyszeliście o kotletach mielonych z białej kiełbasy? Jeśli nie, czas nadrobić zaległości. Takie kotleciki są soczyste, aromatyczne i naprawdę przepyszne. Jednak musisz wybrać odpowiednią kiełbasę - z parzonej kotletów nie zrobisz.
Kotlety mielone z białej kiełbasy - klasyczny obiad w zupełnie nowej wersji
Składniki:
- ok. 1 kg białej surowej kiełbasy
- 2 małe jajka
- czerstwa bułka namoczona w bulionie lub mleku
- bułka tarta
- sól, pieprz, odrobina majeranku
- 2 ząbki czosnku lub pół cebuli startej na tarce
- tłuszcz do smażenia
Kotlety z białej kiełbasy - sposób wykonania:
- Białą kiełbasę (a w zasadzie surowe i wyrobione mięso) wyjmij z osłonki i przełóż do miski. Wbij jajka i dodaj bułkę porządnie odciśniętą z mleka lub bulionu.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub cebulę startą na tarce. Następnie dodaj do smaku przyprawy i całość wyrób. Masa może być lekko kleista - to nic złego.
- Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i uformuj je w kształt niewielkich kotlecików. Następnie każdy z nich obtocz w bułce tartej i uklep.
- Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz. Może to być smalec, może to być olej - dowolnie. Kiedy tłuszcz będzie już rozgrzany, połóż na nim kotlety i smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż zrobią się rumiane i apetyczne.
Wskazówka: Do masy na kotlety z białej kiełbasy możesz dodać jeszcze jeden składnik, kojarzący się z Wielkanocą. Chodzi o tarty chrzan - ten dodatek sprawi, że kotlety będą jeszcze smaczniejsze i wyraziste w smaku. Wówczas uważaj z pieprzem, żeby finalnie kotleciki nie wyszły zbyt pikantne.