Oponki serowe to przepis na tradycyjny, domowy przysmak, który często gości na stołach w Tłusty Czwartek. Nie da się ukryć, ze przepis to prawdziwa klasyka. Warto jednak pamiętać o szczegóły i idealnych proporcjach - z tymi wskazówkami wyjdą na piątkę z plusem.
Zobacz wideo Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru
Oponki serowe z przepisu babci. Klasyka idealna na Tłusty Czwartek
Już 8 lutego wypada ukochane święto wszystkich łasuchów, czyli Tłusty Czwartek. Wówczas na stołach królują pączki, chrust i rozmaite ciasteczka. Babciną klasyką i przepisem, który gości w wielu polskich domach są oczywiście oponki serowe. Ta doskonała słodycz jest banalna w przygotowaniu - klasyka lubuje się jednak w dobrym składzie i złotych proporcjach. Przestrzegając tych dwóch zasad, otrzymamy doskonałe, pulchne i smakowite łakocie, które zasmakują każdemu.
Przepis na oponki serowe to przysłowiowa bułka z masłem - kluczem do sukcesu jest jednak puszyste i lekkie ciasto serowe z dokładnie zmielonego twarogu. Pamiętać trzeba też o kieliszeczku trunku, czy poprawnym smażeniu - najlepiej na smalcu lub oleju.
Pulchne oponki, czyli przepis na babcine łakocie
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego,
- 500 g mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru,
- kieliszek spirytusu,
- 450 ml kwaśnej śmietany,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- łyżeczkę sody oczyszczonej,
- olej lub smalec do smażenia,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od sera - nabiał przepuść przez praskę lub starannie rozgnieć go widelcem. Ser połącz teraz z mąką, żółtkami, cukrami, śmietaną, alkoholem oraz sodą.
- Ze wszystkich składników energicznie zagnieć ciasto.
- Uformuj kulę, którą następnie rozwałkuj na płat.
- Wytnij w nim koła za pomocą szklanki lub kieliszka do wina. Z kolei w każdym okręgu zrób mniejszy otwór przy pomocy kieliszka lub dowolnej nakrętki.
- Tak przygotowane oponki smaż na dobrze rozgrzanym oleju lub smalcu do uzyskania jasnozłotego koloru z obu stron.
- Gotowe ciasto odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Oponki świetnie smakują z dodatkiem cukru pudru, jednak można przygotować także lukier, sos czekoladowy lub dowolną polewę.