Oponki serowe to klasyka idealna na Tłusty Czwartek. Zrób je babciną metodą i dodaj te dwa składniki

Tłusty Czwartek już niebawem dlatego pora na słodką i babciną klasykę. Mowa tu o obłędnie puszystych i miękkich oponkach serowych, które wiele osób doskonale pamięta jeszcze z dzieciństwa. Kluczem jest nabiał, ale i dwa nietypowe dodatki.

Oponki serowe to przepis na tradycyjny, domowy przysmak, który często gości na stołach w Tłusty Czwartek. Nie da się ukryć, ze przepis to prawdziwa klasyka. Warto jednak pamiętać o szczegóły i idealnych proporcjach - z tymi wskazówkami wyjdą na piątkę z plusem. 

Zobacz wideo Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru

Oponki serowe z przepisu babci. Klasyka idealna na Tłusty Czwartek

Już 8 lutego wypada ukochane święto wszystkich łasuchów, czyli Tłusty Czwartek. Wówczas na stołach królują pączki, chrust i rozmaite ciasteczka. Babciną klasyką i przepisem, który gości w wielu polskich domach są oczywiście oponki serowe. Ta doskonała słodycz jest banalna w przygotowaniu - klasyka lubuje się jednak w dobrym składzie i złotych proporcjach. Przestrzegając tych dwóch zasad, otrzymamy doskonałe, pulchne i smakowite łakocie, które zasmakują każdemu.

Przepis na oponki serowe to przysłowiowa bułka z masłem - kluczem do sukcesu jest jednak puszyste i lekkie ciasto serowe z dokładnie zmielonego twarogu. Pamiętać trzeba też o kieliszeczku trunku, czy poprawnym smażeniu - najlepiej na smalcu lub oleju. 

Pulchne oponki, czyli przepis na babcine łakocie 

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • kieliszek spirytusu,
  • 450 ml kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od sera - nabiał przepuść przez praskę lub starannie rozgnieć go widelcem. Ser połącz teraz z mąką, żółtkami, cukrami, śmietaną, alkoholem oraz sodą.
  2. Ze wszystkich składników energicznie zagnieć ciasto. 
  3. Uformuj kulę, którą następnie rozwałkuj na płat. 
  4. Wytnij w nim koła za pomocą szklanki lub kieliszka do wina. Z kolei w każdym okręgu zrób mniejszy otwór przy pomocy kieliszka lub dowolnej nakrętki.
  5. Tak przygotowane oponki smaż na dobrze rozgrzanym oleju lub smalcu do uzyskania jasnozłotego koloru z obu stron.
  6. Gotowe ciasto odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  7. Oponki świetnie smakują z dodatkiem cukru pudru, jednak można przygotować także lukier, sos czekoladowy lub dowolną polewę.
Więcej o: