Ten przepis zasługuje na wszystkie nagrody świata. Wystarczy nadziać drożdżowe kluski farszem, który Polacy kochają

Pampuchy, nazywane też pyzami drożdżowymi lub kluchami na parze, idealnie komponują się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Choć często podaje się je polane mięsnym sosem lub śmietaną z cukrem, rzadko kiedy są... nadziewane. Postaw na kulinarne odkrycia i przygotuj pampuchy faszerowane grzybami. Z pewnością nie pożałujesz.

Grzybowy farsz z pewnością przywiedzie na myśl jesienne dni. Wykorzystaj resztki zamrożonych grzybów i przygotuj z nich najlepsze nadzienie do klusek gotowanych na parze. Dodatek sera sprawi, że pampuchy nie będą suche, natomiast okrasa z białego maku wyniesie smak i wygląd dania na wyższy poziom. Przekonaj się sama.

Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]

Składniki na pampuchy drożdżowe:

  • 550 g mąki pszennej + do podsypania,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 1 łyżeczka cukru białego.

Składniki na farsz grzybowy i makową okrasę:

  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów,
  • 2 białe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 por,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • 1 łyżka białego maku,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Nadziewane pampuchy, idealne na niedzielny obiad. Farsz smakuje mistrzowsko

Przygotowanie farszu grzybowego krok po kroku:

  1. Cebule oraz ząbki czosnku obieramy i siekamy w drobną kostkę. Pora obieramy z wierzchnich warstw i kroimy w pół talarki.
  2. Grzyby kroimy w plastry lub kostkę, a w razie potrzeby uprzednio je rozmrażamy.
  3. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek, pora i grzyby. Gdy składniki będą już miękkie i złociste, przekładamy je na miskę, posypujemy startym serem i doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i majerankiem. Pozostawiamy całość do wystygnięcia.

Przygotowanie klusek drożdżowych krok po kroku:

  1. W ciepłym mleku rozpuszczamy świeże drożdże, dodajemy cukier i kilka łyżek mąki. Całość mieszamy na gęstą masę. Zaczyn odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Masło rozpuszczamy w rondelku.
  3. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do miski. Dodajemy do niego pozostałą mąkę, żółtka i rozpuszczone wcześniej masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub z pomocą robota kuchennego.
  4. Gotowe ciasto na pampuchy przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60-90 minut. Ciasto podwoi swoją objętość, więc miska lub pojemnik powinny być odpowiednio większe.
  5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinamy duże okręgi, które nadziewamy farszem, a następnie zlepiamy w kulę, podobnie jak pyzy z mięsem. 
  6. Tak przygotowane pampuchy gotujemy na parze 10-15 minut. 
  7. Na łyżce masła podsmażamy biały mak. Polewamy nim gotowe pampuchy tuż przed podaniem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.