Popularna zupa w nowej odsłonie. Pod koniec gotowania dodaj to warzywo, a wywar nabierze koloru

Nie ma to jak babciny, sycący krupnik. Ten w wersji klasycznej może wydawać się jednak nudny, dlatego dla podkręcenia smaku i koloru, pod koniec gotowania dodaj... pomidory z puszki. Ich słodko-kwaśny smak doskonale uzupełni nieco mdłe ziemniaki, czy kaszę. Pamiętaj jednak, by nie dodać ich zbyt wcześnie.

Krupnik z pomidorami to propozycja dla tych, którzy lubią łamać konwenanse i eksperymentować w kuchni. Nietypowy dodatek sprawi, że tradycyjna zupa zyska zupełnie nowy charakter. Co więcej, pomidory możesz dodać na drugi dzień, a domownicy nie poznają, że jedzą w gruncie rzeczy, te samą zupę.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka,
  • 200 g kaszy jęczmiennej,
  • 1 puszka pomidorów w puszce,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 marchewki, 
  • 2 pietruszki,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Pomidorowy krupnik na bulionie drobiowym. Dla wielu to kulinarna nowość

  1. Mięso wkładamy do garnka, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i zalewamy całość wodą. Gotujemy na słabej mocy palnika. Wywar powinien delikatnie "pyrkać". Co kilkanaście minut warto zdejmować szumowinę z wierzchu.
  2. Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do gotującego się mięsa.
  3. Kaszę płuczemy na sitku i dodajemy do wywaru, gdy warzywa będą już nieco miękkie. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Kiedy kasza będzie ugotowana, a wszystkie warzywa zupełnie miękkie, dodajemy do wywaru pomidory. Ważne, by dodać je na sam koniec, ponieważ w kwaśnym odczynie ziemniaki i kasza mogłyby się nie ugotować.

Koperek (lub natkę pietruszki) drobno siekamy i dodajemy do garnka z zupą, lub bezpośrednio na talerz przed podaniem. Tak przygotowany krupnik będzie pyszny i sycący. Najlepiej smakować będzie z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa. Smacznego!

Więcej o: