Krupnik z pomidorami to propozycja dla tych, którzy lubią łamać konwenanse i eksperymentować w kuchni. Nietypowy dodatek sprawi, że tradycyjna zupa zyska zupełnie nowy charakter. Co więcej, pomidory możesz dodać na drugi dzień, a domownicy nie poznają, że jedzą w gruncie rzeczy, te samą zupę.
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Składniki:
- 3 ćwiartki z kurczaka,
- 200 g kaszy jęczmiennej,
- 1 puszka pomidorów w puszce,
- 5 ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 listki laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 pęczek koperku,
- sól i pieprz w ilości do smaku.
Pomidorowy krupnik na bulionie drobiowym. Dla wielu to kulinarna nowość
- Mięso wkładamy do garnka, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i zalewamy całość wodą. Gotujemy na słabej mocy palnika. Wywar powinien delikatnie "pyrkać". Co kilkanaście minut warto zdejmować szumowinę z wierzchu.
- Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do gotującego się mięsa.
- Kaszę płuczemy na sitku i dodajemy do wywaru, gdy warzywa będą już nieco miękkie. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
- Kiedy kasza będzie ugotowana, a wszystkie warzywa zupełnie miękkie, dodajemy do wywaru pomidory. Ważne, by dodać je na sam koniec, ponieważ w kwaśnym odczynie ziemniaki i kasza mogłyby się nie ugotować.
Koperek (lub natkę pietruszki) drobno siekamy i dodajemy do garnka z zupą, lub bezpośrednio na talerz przed podaniem. Tak przygotowany krupnik będzie pyszny i sycący. Najlepiej smakować będzie z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa. Smacznego!