Łatwe ciasto na weekend, które kochamy już od dziesięcioleci. Żadne serniki i karpatki - czas na babkę

Ciasto na weekend, które zawsze wychodzi, jest pyszne i tanie? Jeśli na myśl nie przychodzi ci żaden wypiek, pewnie z pamięci wyleciało ci ukochane ciasto wszystkich wychowanych w PRL-u. Babka piaskowa jest idealna pod każdym względem, a co ważne - długo pozostaje wilgotna. Idealna do weekendowych pogaduch przy kawie i herbacie.

Babka piaskowa to klasyka wśród domowych wypieków i jedno z najłatwiejszych ciast, jakie istnieją. W sumie wystarczy po prostu zmiksować składniki i upiec, więc w tym przepisie nie ma tak naprawdę czego zepsuć. Jeśli chcesz zaserwować bliskim pyszne, domowe ciasto lub powrócić do smaków dzieciństwa, babka piaskowa będzie idealnym wyborem. Już nie musisz się stresować opadającym sernikiem lub zwarzonym kremem budyniowym - najłatwiejsze ciasto świata jest zarazem tym najsmaczniejszym. 

Zobacz wideo

Babka piaskowa - łatwe ciasto na weekend i nie tylko

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • kostka miękkiego masła
  • 4 większe jajka
  • pełna łyżka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ok. 2/3 szklanki cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 3 łyżki soku pomarańczowego

Babka piaskowa - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Szczególnie istotne to w przypadku jajek i masła - musi być miękkie. Następnie oddziel białka od żółtek. 
  2. Do większej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. 
  3. Do kolejnej miski włóż miękkie masło i za pomocą miksera utrzyj je z cukrem i cukrem waniliowym na jasny, puszysty krem. Następnie dodawaj żółtko po żółtku, nie przerywając miksowania. 
  4. Do kremu dodawaj stopniowo wymieszane suche składniki, cały czas mieszając łopatką lub miksując na wolnych obrotach. 
  5. Z białek ubij sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj, uważając przy tym, by nie uszkodzić struktury piany. Dodaj także sok pomarańczowy.
  6. Przygotuj formę do pieczenia i natłuść ją masłem. Następnie przelej do niej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z funkcją grzania góra-dół.  Piecz przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. 

Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Następnie udekoruj polewą z białej lub mlecznej czekolady lub po prostu oprósz cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta pokruszone kawałki czekolady lub kandyzowane owoce

Więcej o: