Ciasto na obiad? Czemu nie? W składzie nie znajdziesz jednak cukru i czekolady, a warstwowe warzywo

Ciasto cebulowe przyszło do nas z tradycyjnej kuchni niemieckiej, gdzie nazywane jest zwiebelkuchen. Jest to doskonała propozycja w okresie jesiennio-zimowym, kiedy to brakuje sezonowych warzyw, a w spiżarniach znaleźć można jedynie cebulę. Na dodatek, regularne spożywanie tego wytrawnego ciasta, może poprawić naszą odporność.

Przygotowanie ciasta cebulowego jest dziecinnie proste, dlatego też przepis przygotować może każdy, niezależnie od doświadczenia w kuchni. Niech nie przerazi cię ilość użytej w przepisie cebuli. Ciasto ma być intensywne, wilgotne i niezwykle aromatyczne. Nie czekaj ani chwili dłużej i upiecz je, póki na sklepowych półkach nie kuszą cię inne warzywa.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki migdałowej,
  • 2 jajka,
  • pół kostki masła (rozpuszczonego),
  • szczypta soli.

Składniki na cebulowy farsz:

  • 1 kg cebuli białej,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 3 łyżki oliwy,
  • garść startego sera żółtego,
  • 2-3 gałązki rozmarynu do dekoracji,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Ciasto cebulowe na każdą okazję. Przygotuj je jeszcze tej zimy

  1. Do miski przesiewamy obie mąki, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i wlewamy rozpuszczone w rondelku masło. Ciasto wyrabiamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Następnie owijamy je w folie i wsadzamy do lodówki na 30 minut.
  2. Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni.
  3. Wszystkie cebule obieramy i kroimy w piórka. Smażymy cebulę partiami na złoty kolor.
  4. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Formę smarujemy odrobiną masła. Wykładamy na nią rozwałkowane ciasto, wykładamy cebulę z boczkiem i zalewamy śmietaną z jajkami. Wierzch sypiemy startym serem, kładziemy gałązki rozmarynu i wkładamy do piekarnika (180 st. Celsjusza, grzanie góra-dół).

Ciasto cebulowe pieczemy przez ok. 30-40 minut. Będzie smakować bajecznie samo w sobie, ale najlepiej podawać je z ziołowo-czosnkowym sosem. Takie ciasto nie tylko zrobi furorę jako danie obiadowe, ale możesz je podać również na imprezę, zamiast słonych przekąsek. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.